Sign In

Савановић: Република Српска гарант нашег опстанка

Објављено:

У Вишеграду ће сутра бити обиљежен Први српски устанак и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, најавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.
Говорећи о историјском значају овог догађаја, Савановић је рекао да је Први српски устанак, подигнут 15. фебруара 1804. године, прва успјешно организована борба српског народа за слободу против вишевјековног ропства под турском окупацијом. 

"Тада је група људи, на челу са Ђорђем Петровићем Карађорђем, подигла устанак, а процјене говоре да је тада било организовано око 25.000 српских устаника на простору који је тада турска империја држала под својом окупацијом", навео је Савановић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци. 

Према његовим ријечима, ово се сматра датумом када је направљен темељ нове српске државе и он се обиљежава у четвртак, 15. фебруара, на Орашцу и прате га највеће манифестације Републике Српске и Србије, јер је уврштен у заједнички празник. 

Савановић је рекао да се на тај дан обиљежава и Дан бораца Републике Српске, те подсјетио да је у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а да су њих 23.184 положила животе за Републику Српску. 

"Уз велике жртве од 1992. до 1995. године одбранили смо наше просторе, те створили Републику Српску као институционални оквир који нам даје гаранцију и сигурност да останемо на овим просторима", рекао је Савановић. 

Он је подсјетио да су се у току овог рата догодиле бројне значајне битке, као што је освајање Коридора, одбрана западно-крајишких граница, те офанзива сарајевско-романијске области. 

"Једино нам је Република Српска гарант опстанка и морамо бити јединствени и екомомски јаки да би овај простор одбранили од различитих напада и провокација", рекао је Савановић. 

Помоћник министра Душко Милуновић рекао је да је програмом обиљежавања Првог српског устанка и Дана бораца Републике Српске планирано да сутра у 10.30 часова у манастиру Добрун буде одржан парастос погинулим српским устаницима и погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске. 

"Послије тога, код Централног споменика браниоцима Републике Српске у Вишеграду планирано је полагање вијенаца у 12.00 часова, а затим обраћање званичника", навео је Милуновић. 

Он је рекао да ће централно обиљежавање Првог српског устанка бити одржано у четвртак, 15. фебруара, у Орашцу, у мјесту Марићевића јаруга, гдје су народни прваци изабрали Карађорђа за вођу устанка.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.