Sign In

Савановић: Пробојем Коридора враћен живот у западни дио Српске

Објављено:

​​​​

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је данас да је операцијом "Коридор 92", уз велику храброст свих јединица војске и полиције, поново почео живот 1,5 милиона становника који су били у блокади у западном дијелу Републике Српске и у Републици Српској Крајини.
Савановић је рекао да су пробојем Коридора прије 26 година "одбрањени живот и слобода", али да су при томе поднесене жртве. 

Он је додао да је акција пробоја Коридора окончана уочи Видовдана, празника који је симбол српског страдања и успјеха. 

"Уз велику храброст Првог крајишког корпуса, свих јединица посавских бригада, батаљона Источнобосанског корпуса и свих припадника Војске Републике Српске, негдје око Видовдана пробијен је Коридор, успостављена комуникација са западним дијелом Републике Српске и практично живот је поново кренуо", рекао је Савановић током обраћања на церемонији обиљежавања 26 година од операције "Коридор `92" на Дугој Њиви на Требави. 

Иако су борбе вођене до 6. октобра 1992. године, каже Савановић, у борбама уочи Видовдана Срби су одредили свој простор, територију, ослободили Брод, Модричу, Дервенту и Оџак, а граница је била до ријеке Саве, ушћа ријеке Уне и ушћа ријеке Босне. 

Савановић је подсјетио на велика страдања српског народа у Првом и Другом свјетском рату. 

"Наша трагедија је почела са турским освајањем ових простора, али највећа страдања смо имали од доласка Аустроугарске, анексијом БиХ. Тада је почело пресељавање српског становништва у тампон подручја Подриња и Источне Херцеговине како би се населили други народи и како би Србија била одвојена од БиХ, а српски корпус разбијен", рекао је Савановић. 

Војна операција Пробој коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника. 

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца. 

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом. 

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције. 

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод. 

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.