Sign In

Савановић : Мектић да се извини !

Објављено:

​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић оцијенио је непримјереном и изненађујућом изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића у вези са дешавањима у Сребреници, те истакао да она нема утемељење и "не води квалификацији истине која се десила".
"Тамо јесте било ратних злочина, али говорити о геноциду је ван сваке памети. Ако ико треба да говори о геноциду, онда је то српски народ, који је у 20. вијеку три пута страдао од геноцида", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци. 

Он је напоменуо да је геноцид квалификација која иде ка биолошком уништењу народа, те се са тим циљем убијају дјеца, која ни за шта нису крива. 

"Српски народ има права да говори о геноцидном страдању, нарочито од 1941. до 1945. године, када није било мјеста у БиХ и Хрватској, које је држала Независна Држава Хрватска /НДХ/ да није било геноцида над српским народом, јер су убијана дјеца, жене, старци и сви припадници православне вјере", рекао је Савановић. 

Он каже да жели да вјерује да је Мектићева изјава о Сребреници неконтролисана, те да ће је постати свјестан и извинити се за њу. 

"Та квалификација не стоји, јер српски народ по својој историји и хуманим димензијама никада није имао намјеру да некога убија, него је увијек имао према свакоме толеранцију и био због тога жртва", рекао је Савановић. 

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је недавно за "Вечерњи лист" да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници". ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.