Sign In

Око слободе нема погађања

Објављено:

У бањалучкој Мјесној заједници Старчевица данас је освештано спомен-обиљежје за 102 погинула борца Војске Републике Српске из овог мјеста.

Откривању спомен-обиљежја присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је поручио да је слобода нешто око чега нема погађања, те да се за њу сви морају борити и у рату и миру.

Савановић је рекао да се постављањем овог спомен-обиљежја одаје пошта и захвалност људима који су страдали у тешком и судбоносном времену за српски народ.

"То је било вријеме када смо морали поново да узмемо пушке у руке и да бранимо свој простор, слободу, своје породице и све оно што нам припада", рекао је Савановић новинарима.

Он је додао да је искуство из претходна два рата допринијело да српски народ буду организованији, јединственији и спремнији у борби за Српску.

"Нажалост, изгубљено је око 30.000 живота, била су велика материјална разарања, али је створено косално дјело, а оно се зове Република Српска. Први пут у историји српског народа створен је простор западно од Дрине који данас функционише у исправном облику", нагласио је Савановић.

Он је додао да данас треба послати снажну поруку младим генерацијама, људима који живе у Републици Српској, као и онима који ће доћи, да је слобода нешто око чега нема погађања, него је нешто за шта се мора боримо, и у рату и миру.

"Данас је примарно да будемо јединствени и удружени око националног питања. Желимо да млади људи наставе да живе у Српској, јачајући је јединством, слободом и развојем економије", навео је Савановић.

Откривању и освештању спомен-обиљежја на Старчевици присуствовали су, осим породица погинулих бораца, и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић,  представници Трећег пјешадијског /РС/ пука Оружаних снага БиХ, јавног, политичког и привредног живота града Бањалука, Републике Српске и БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.