Sign In

Милуновић Jедан од три најважнија догађаја у српској историји са ове стране Дрине

Објављено:

​​

Поводом Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, данас је одржан свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске".

Ријеч је о перформансу у којем се глумци и статисти у оригиналним униформама српске војске из Првог свјетског рата и са тадашњим заставама кретали од Парка Петар Кочић преко Трга Крајине, Господском улицом до Скупштине града и порте Храма Христа Спаситеља.

Марш су пратили фолклорна друштва и грађани Бањалуке. Испред Храма Христа Спаситеља симболично је дочекан командант српске војске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је ослобођење Бањалуке  - један од три најважнија догађаја у српској историји са ове стране Дрине, јер је након 400 и више година ропства под Турском и Аустроугарском Бањалука ослобођена.

Милуновић је рекао да је други важан догађај у историји Срба са ове стране Дрине 9. мај, Дан побједе над фашизмом, када се српски народ са ових простора простора настојао побити, протјерати и покрстити.

- Трећи важан датум за Србе овдје је 9. јануар - Дан Републике Српске која је једини оквир који нам може обезбиједити на овим просторима слободу, самосталност и равноправност са другима - истакао је Милуновић.

Мулиновић је подсјетио да је у Првом свјетском рату побиједила Српска војска која је, иако је била поражена и отписана након голготе на албанским планинама, поново васкрснула у Грчкој, на Солунском фронту, гдје је била организована у шест дивизија са 140.000 бораца, од којих је 25.000 у једној дивизији било са ових простора.

- Наши преци и дједови у великим и славним биткама побиједили су и за само 45 дана прешли 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободили Београд, а 21. новембра на Аранђеловдан 1918. године ослободили су Бањалуку - рекао је Милуновић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Светозар Алексов рекао је да је уласком српске војске у Бањалуку дошла слобода за српски народ на овим просторима.

Алексов је истакао да је тога дана престало вјековно живљење српског народа на овом простору под туђом окупацијом и командом, без слободе и права на своју ријеч, вјеровања и обичаје.

Поводом обиљежавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године, претходно су положени вијенци на споменик бану Милосављевићу.

Вијенац је у име институција Републике Српске положила делегација предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душком Милуновићем и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Светозар Алексов.

Обиљежавање Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године почело је јутрос у Храму Христа Спаситеља служењем парастоса за нестале и погинуле српске борце у Првом свјетском рату.

Српска војска је након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, међу којима 53 одсто мушкараца од 25 до 45 година.​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.