Sign In

Савановић: Запослено више од двије хиљаде дјеце погинулих бораца

Објављено:

​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је до сада у Републици Српској кроз акционе планове запошљавања запослено више од 2.000 дјеце погинулих бораца, додајући да је остало још да се у наредним годинама запосли 1.034 дјеце из ове категорије.
Након састанка у Бањалуци са делегацијом Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, коју је предводио предсједник организације Недељко Митровић, Савановић је рекао новинарима да је увјерен да ће у наредним годинама бити завршено запошљавање дјеце погинулих бораца и да ће то показати одговорност Владе и да је ова популација у приоритету, што је и законом регулисано. 

Савановић је рекао да је задовољан динамиком запошљавања дјеце погинулих бораца у Републици Српској, истичући да охрабрује акциони план запошљавања за ову годину, јер је пријављено више од планираних 342 за самозапошљавање, запошљавање, те за запошљавање у статусу приправника. 

Говорећи о рјешавању социјалне компоненте цивилних жртава рата у Републици Српској, Савановић је навео да су ти људи добрим дијелом већ обухваћени кроз Закон о цивилним жртвама рата и предложени закон о заштити жртава ратне тортуре, који би ускоро требало да се нађе у парламенту Републике Српске. 

"Остаје да видимо модалитете и начине да ријешимо и то што Републичка организација тражи. Влада Републике Српске је максимално опредијељена и одговорна, као и ресорно министарство да ове категорије буду заступљене сходно економској моћи Републике и да своја права црпе као категорије које су највише страдале у протеклом рату", рекао је Савановић. 

Митровић је изразио очекивање да ће у складу са овогодишњим акционим планом запошљавања бити запослено око 400 дјеце погинулих бораца. 

"Очекујемо да ће у наредне двије године бити запослено и преосталих 1.034 дјеце погинулих бораца, чиме ће овај проблем у Републици Српској бити ријешен", истакао је Митровић. 


​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.