Sign In

Политичка стабилност предуслов јачања економије

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић оцијенио је да је Балкан у тешкој ситуацији када је ријеч о социјалном збрињавању људи, те да треба дати снажнији допринос у смислу политичких рјешења, која су претпоставка снажења економија држава региона као кључног предуслова бољег живота људи који у њима живе.
Савановић је данас у Београду, на уводном дијелу конференције "Будућност државе благостања на западном Балкану", нагласио да треба упозоравати на посљедице политика и рата, попут онога из 1990-тих година. 

"Ова конференције треба да пошаље поруку свим политикама, посебно оним које могу утицати на стабилан политички простор, да се окрену послу, раду, животу, јер живот је највећа вриједност којој морамо подредити све остало", поручио је Савановић. 

Он је указао да на простору БиХ постоје дијаметрално супротне политике које никако не могу да постигну договор око елементарних животних ствари. 

"Ми на простору БиХ не можемо направити једну политичку сагласност у смислу да ту треба да се деси одржив живот, да живе људи јер је то њихова земља, њихов ресурс", упозорио је Савановић. 

Према његовим ријечима, ако политичка рјешења нису добра, као што је случај у БиХ и на Балкану, онда је утопија разговарати о инвестицијама, развоју, социјалној политици и о неком благостању, чиме се београдска конференција бави. 

"Дакле, многе претпоставке морају да се десе прије него што дођемо у фазу да говоримо о благостању. Наравно, економија је та која је подлога свега, а претпоставке економије су инвестиције, а њих нема без стабилног политичког простора", нагласио је Савановић. 

Он је навео да Влада Републике Српске чини све да заштити и збрине људе који су у стању социјалне потребе, али да су посљедице тешког и крвавог грађанског рата и брзе приватизације велике. 

Савановић је рекао да је Српска од 2004. године збринула око 61.000 људи који су остали без посла у процесу приватизације великих система и за те потребе издвојила око 100 милиона евра, као и да за грађане без здравственог осигурања посредством Завода за запошљавање издваја 30 милиона евра годишње. 

"Запосленост у Српској расте, али се економија тешко опоравља јер се бавимо посљедицама, а политике у БиХ су супростављене и нема договора о животним питањима", рекао је Савановић. 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић сагласила се да је "политичка стабилност услов свих услова" и оцијенила да је регион Балкана сада у много бољој позицији него што је био у претходним периодима. 

Она је нагласила да ће Влада Србије повести рачуна о томе шта су то социјалне инвестиције и како ће помирити ограничења која постоје, као што су миграције, демографија и остало. 

Михајловићева је закључила да је поразан податак да је регион у посљедњих десет година напустило пет милиона људи, што значи да није учињено довољно на поштивању социјалне правде.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.