Sign In

Жртве у Гаравицама код Бихаћа биће поменуте

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да ће почаст српским жртвама усташког покоља у Гаравицама код Бихаћа свакако бити одата, па макар и на неком другом мјесту уколико МУП Унско-санског кантона не буде дао дозволу за одржавање комеморације.
"Сматрам да је ово слободна земља. Као што из Федерације БиХ имају потребу да обиљежавају своје догађаје на простору Републике Српске и то им се обезбјеђује, сматрам да би адекватно томе, требало и ми да имамо прилику да обиљежавамо наше значајне датуме", рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.
 Он је подсјетио да су Гаравице једно од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату.
 "Према енглеским обавјештајним подацима, на овом подручју је мучки уморено између 14.000 и 14.500 људи", навео је Милуновић.
 Он је додао да се комеморација српским жртвама у Гаравицама већ двије године одржава у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.
 Милуновић је подсјетио да је ресорно министарство упутило МУП-у Унско-санског кантона захтјев за обезбјеђивање јавног скупа планираног за 14. септембар и да је крајем августа стигао одговор да нису у могућности да то учине, али да нису навели разлоге.
 "Сагласили смо се да датум помјеримо за 25. септембар и да упутимо нови захтјев", рекао је Милуновић.
 У Гаравицама су 1941. године усташе извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.
 Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.
 Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ недавно је саопштио да је МУП Унско-санског кантона, одлуком да забрани одржавање комеморације за 12.000 Срба убијених на Гаравицама код Бихаћа, направио преседан који може довести у питање све комеморације у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.