Sign In

ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД СУСРЕТА БОРАЦА У ПРОБОЈУ КОРИДОРА

Објављено:

​​У Скугрићу код Модриче вечерас је обиљежено 26 година од сусрета бораца Првог крајишког и Источно-босанског корпуса у акцији пробоја Коридора 1992. године, која је тиме окончана.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је вечерас на обиљежавању сусрета двије бригаде да је пробој био херојски, да је погинуло 413 војника, а да је у борбама, које су трајале до 6. октобра 1992. године, када је успостављена граница ријеком Савом до ушћа Уне и до ушћа ријеке Босне, рањено 1.918 бораца. 

Савановић је указао на значај пробоја Коридора који је и тада, као и данас, значио живот и слободу српског народа и Републике Српске. 

"Мислим да је то била посебна борба, изнуђена чињеницом да су непријатељи 31. маја 1992. године пресјекли сваки вид комуникације између источног и западног дијела Републике Српске, гдје је западни дио са 1.500.000 становника остао одсјечен од источног дијела Српске и Србије", рекао је Савановић новинарима. 

Савановић је подсјетио да је та блокада довела до смрти 12 беба у породилишту у Бањалуци, након што су свјетски лицемјери и моћници забранили сваки цивилни лет. 

Према његовим ријечима, послије тога није преостало ништа друго него да Војска Републике Српске /ВРС/, односно Први крајишки корпус са свим јединицама, посавским и јединицама Источно-босанског корпуса, те полицијом Републике Српске Крајине, донесе одлуку и крене у жесток пробој. 

Савановић је оцијенио да су борбе за овај простор, које су почеле 1992. године, наставак борбе из Другог свјетског рата, па и раније из Великог рата, а да је намјера непријатеља била да не буде Срба западно од Дрине. 

"И данас свјетски моћници са непријатељима Срба на овом простору хоће да нам успоставе мјеру и простор гдје ћемо живјети и зато су ове борбе, посебно из одбрамбено-ослободилачког рата, борбе српског народа за слободу и очување своје територије", оцијенио је Савановић. 

Министар је указао на потребу да овакви датуми буду обиљежавани и да се младима говори о тим историјским догађајима. 

Командант Првог батаљона Друге посавске бригаде Војске Републике Српске мајор Саво Босић рекао је да је мјесто сусрета бораца два корпуса историјско мјесто. 

"Да није било пробоја Коридора крај рата би био сасвим другачији, а Република Српска би другачије изгледала", рекао је Босић. 

Он се присјетио да је сусрет са крајишким јединицама био под борбом, те да су се у мјесту Живково Поље састали борци двије извиђачке групе, што је практично представљало пробој Коридора. Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.