Sign In

Срби кроз историју платили високу цијену за слободу

Објављено:

Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић изјавио је данас да ће за викенд бити обиљежене годишњице страдања Срба у Подрињу и устанака у Херцеговини - Невесињске пушке, наводећи да су то значајни историјски догађаји у којима је српски народ показао слободарски дух и за слободу платио високу цијену.


Милуновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је у Подрињу у одбрамбено-отаџбинском рату страдало 2.428 Срба, а да у ширем подручју Подриња и Бирча број жртава достиже 3.500. 

"Наш народ је великим дијелом страдао у нападима из заштићене енклаве Сребреница одакле су снаге под командом Насера Орића излазиле на српску територију и немилосрдно убијале жене, дјецу, старце и ратне заробљенике што је утврђено након ослобађања Сребренице на крају одбрамбено-отаџбинског рата", нагласио је Милуновић. 

Он је подсјетио да за страдање Срба на том подручју нико није одговарао, ни они који су починили злочине, нити они који су им били надређени. 

"Немогуће је схватити да нико није одговарао за тако велики број убијених цивила, пљачку и уништење имовине и спаљивање наших светиња. Онда се поставља питање да ли су правосудни органи БиХ формирани да суде само Србима, а за српске жртве их није брига. То је очигледно на овом примјеру јер за злочине постоје бројни докази", каже Милуновић. 

Према његовим ријечима, осуђивање официра по командној одговорности резервисано је само за Србе, јер на другој страни нема те одговорности. 

"То мора да се промијени. Уколико желимо да организујемо нормалан живот у БиХ сви који су починили злочине морају одговарати", поручио је Милуновић. 

Он је подсјетио да су у ријетким случајевима гдје су људи процесуирани због злочина над Србима у Подрињу углавном изречене минималне казне. 

Говорећи о устанцима у Херцеговини - Невесињске пушке, Милуновић је рекао да је ријеч о три велика устанка подигнутим 1875. године против Турака и Отоманске империје, 1882. године против Аустроугарске, те 1941. године против фашистичке Њемачке. 

"Ако иједан град у Српској треба да има статус народног хероја кроз историју онда је то Невесиње. Невесињци су кроз историју доказали да су слободарски народ и поносан са слободарском традицијом и никада нису погињали главу пред далеко јачим непријатељем. То су доказали и у одбрамбено-отаџбинском рату када су у двије митровданске офанзиве поразили много јачег непријатеља", нагласио је Милуновић. 

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић је рекао да ће годишњица страдања Срба у Подрињу бити обиљежена у суботу, 6. јула, на градском гробљу у Братунцу гдје ће у 11.00 часова бити служен парастос убијеним и погинулим Србима Средњег Подриња и положени вијенци на Спомен крст. 

Према његовим ријечима, на братуначком тргу у 12.00 часова биће уприличено обраћање званичника и умјетнички програм. 

Маричић је позвао невладине организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата да обезбиједе услове да би што већи број њихових чланова и грађана могао да присуствује обиљежавању годишњице, наводећи да ће Министарсво рада и борачко-инвалидске заштите платити превоз грађана до Братунца. 

Он је истакао да је програмом обиљежавања устанака у Херцеговини – Невисињске пушке у недјељу, 7. јула, предвиђено да у цркви Вазнесења Господњег у Невесињу буде служена света архијерејска литургија са почетком у 9.00 часова. 

Према његовим ријечима, у селу Крекови ће у 11.00 часова бити служен парастос и положени вијенци на споменику погинулим устаницима, а пола часа касније услиједиће обраћање званичника и умјетнички програм. 

Организатор обиљежавања је Републички Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.