Sign In

Честитка министра Милуновића поводом Међународног празника рада

Објављено:

​„Радницима, синдикатима, послодавцима и свим грађанима Републике Српске  честитам Међународни празник рада 1. мај са жељом да празничне дане проведете у миру, добром здрављу,  личној и породичној срећи. 

 Положај запослених у Републици Српској  мора наставити да се уређује и побољшава а права из радног односа морају бити чувана и поштована. Борба против сиве економије је један од показатеља успјешности система а смањивање незапослености мјерило је напретка читавог друштва. Неспорно је да Република Српска иде ка том циљу.

 Континуирано смањење броја незапослених из године у годину, и у исто вријеме повећање броја запослених, охрабрује нас у увјерењу да смо на правом путу. Подсјећам да је 2012. године у Српској било незапослено 153.225 а у марту ове године 93.371 евидентираних на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске. И није тачно да је разлика ових бројева резултат одласка младих. Јер, према подацима републичког Завода за статистику  2012. године било је запослено 238.178, док је у фебруару ове године запослено 268.926 наших грађана.

Актуелни број запослених  највећи је од како се воде евиденције у Републици Српској.

 Ови резултати јесу за похвалу,  али никако довољни и никако разлог да престанемо са  борбом за већу запосленост, борбу са сивом економијом , али и обезбјеђивање повољнијих  услова пословања, растерећивањем  послодаваца и подстицањем њиховог бољег  пословања.

 Није занемарљив податак да је у протеклом периоду  од 2007. до 2018. Република Српска стимулисала послодавце  са 108.696.275 КМ и да је у овом периоду запослено   28.008 лица.    И ове године планирано је  преко 16 милиона КМ за  седам циљних пројеката за запошљавање  више од 4000 лица са евиденције незапослених.

Дакле,  један од кључних циљева Владе Републике Српске је већи број нових радних мјеста са вишим платама, а ка остварењу тог циља  потребно нам је, и вјерујем да можемо,  бити  јединствени у заједничкој борби за мирну, напредну, економски јачу, праведну и солидарну Републику Српску" закључује  министар Милуновић .                                                                        Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.