Sign In

Обиљежен Дан уласка српске војске у Бањалуку

Објављено:

​У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Влада Репубике Српске и Србије, данас је у Бањалуци обиљежена 100. годишњица од уласка српске војске у Бањалуку.

Предсједник Одбора, министар Миленко Савановић је том приликом нагласио да је у  Првом свјетском рату погинуло око милион и 300 хиљада Срба, више од четвртине српске популације, од којих су 53 одсто били мушкарци старости од 25 до 45 година. Улазак српске војске у Бањалуку значио је и долазак слободе на ове просторе.

- Првог новембра ушло се у Београд и он је ослобођен. 25.000 Срба из БиХ, заједно са борцима из Србије, хтјели су да ослободе све српске просторе. 21. новембра дошли су у Бањалуку - напомиње Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Поводом обиљежавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку на Аранђеловдан 1918, у Храму Христа Спаситеља служена је света архијерејска литургија. Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. ослободила Београд. Током новембра српска војска ослободила је и највећи дио територије БиХ, а на Аранђеловдан ушла у БањалукуПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.