Sign In

 Злочин у Добровољачкој без судског епилога

Објављено:

​У мјесту Миљевићи у Источном Сарајеву данас ће бити обиљежено 27 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима.
Према програму обиљежавања, које организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у 11.00 часова у Спомен-цркви у Миљевићима биће служен парастос убијеним. 

У 11.30 часова биће положени вијенци код централног Спомен-крста код Спомен- костурнице, а за 11.45 часова предвиђено је обраћање званичника. 

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите, као и делегација Народне скупштине коју чине посланици Мирослав Вујичић, Љубиша Крунић, Александар Главаш и Маринко Драгишић. 

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено. 

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца. 

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и остатак тадашњег руководства. 

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута. 

Злочин у Добровољачкој улици ни након 27 година није добио судски епилог. 

Овај догађај од 2017. године обиљежава се у насељу Миљевићи, умјесто на мјесту гдје се напад догодио, да би се избјегло понижавање жртава и њихових потомака.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.