Sign In

САВАНОВИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" ЈЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА СРАМОТА

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је вечерас да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" цивилизацијска срамота.
"На данашњи дан прије 23 године десила се реприза 1941. и 1945. године. Десило се срамно несхватљиво понашање једне чланице УН, која је управо под заштитом УН напала недужно српско становништво", рекао је Савановић новинарима у Бачкој Паланци, гдје је присуствовао обиљежавању Дана сјећања на убијене и страдале Србе у "Олуји". 

Он је подсјетио да је више од 200.000 припадника Хрватске војске, Хрватског вијећа обране, такозване Армије БиХ, подржано логистиком НАТО пакта, напало голоруко српско цивилно становништво. 

"Њих је бранило једва 30.000 војника Војске Српске Крајине. Кренуо је незапамћен егзодус у ком је бомбардовано српско цивилно становништво. У току те злочиначке акције Срби су бестијално убијани, клани и бацани у јаме", рекао је Савановић. 

Он је оцијенио да Дан сјећања на страдале у "Олуји" треба да буде снажна порука за младе генерације да се то не понови и поручио да у историјске уџбенике треба унијети сва трагична дешавања од прије 23 године. 

Савановић је рекао да Срби морају бити јединствени, економски јаки и увијек опрезни зато што су се у двије Југославије појављивали злочинци који су их немилосрдно убијали. 

Он је навео да је између 1878. и 1941. године пројектована монструозна теза да "Срба западно од Дрине не смије да буде". 

"Заједички именитељ свих тих антисрпских процеса, који су претходили деведесетим годинама прошлог вијека је да га је осмислила клерофашистичка идеологија још у доба Аустроугарске монархије. Дакле прије 23 године ништа се Србима није ново десило од оног што их је погодило у Првом и Другом свјетском рату, али и на крају прошлог вијека", рекао је Савановић. 

У Бачкој Паланци вечерас је одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", 4. августа 1995. године, који су заједнички организовале Србија и Република Српска. 

Парастос за погинуле и нестале у акцији "Олуја" служио је Његова светост патријарх српски Иринеј. 

У "Олуји" је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали. 

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.