Sign In

Приоритет - посмртне остатке Дракулићких жртава усташког злочина измјестити у крипту

Објављено:

​​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је на данашњем састанку у усаглашено да треба што прије створити услове за подизање спомен-обиљежја за 2.315 жртава геноцида и усташког покоља Срба у Дракулићу и околним насељима како би радови били завршени до наредне годишњице 7. фебруара.
Милуновић је навео да није предвиђена реконструкција постојећег споменика, те да је план да се до тог датума учини све да се посмртни остаци измјесте у крипту у оквиру спомен-цркве која се ту налази, гдје ће бити и спомен-соба са предметима жртава пронађени приликом ископавања. 

"Пошто кости преминулих на овом подручју нису никада освештане, а жртве нису сахрањене према православним обичајима, неопходно је да Српска православна црква предузме све да се то исправи, те посмртни остаци премјесте у крипту", рекао је новинарима Милуновић, након састанка са представницима града Бањалука, Завода за заштиту културно-историјског насљеђа, Републичког секретаријата за вјере, те Српске православне цркве. 

Милуновић је навео да ће 70 одсто радова, који ће коштати око 100.000 КМ, финансирати ресорно министарство, а град Бањалука 30 одсто. 

"Радови крећу чим се заврше све неопходне процедуре, по скраћеном поступку, јер не можемо дозволити да нас административни послови спријече у реализацији овог пројекта", рекао је Милуновић. 

Он је навео да су се испод садашње спомен-костурнице, која је већ у рушевном стању, појавиле и подземне воде које су угрозиле посмртне остатке страдалих 1942. године. 

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука Драгомир Кесеровић рекао је да је споменик у Дракулићу у веома тешком и рушевном стању, те да је договорено да све релевантне институције што прије предузму све потребне активности како би ово спомен-подручје почетком наредне године добило изглед примјерен величини жртава овог подручја. 

"Немамо алтернативу и треба да превазиђемо све како бисмо ово реализовали јер је то пројекат Републике Српске", рекао је Кесеровић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.