Sign In

Немјерљив допринос академске заједнице у стварању и очувању Српске

Објављено:

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић рекао је данас у Бањој Луци да је Студентска бригада била јединствена у Војсци Републике Српске, јер је представљала спој студената и професора и бројала је око 2.100 бораца и њен борбени пут је углавном био на бихаћком ратишту.

Он је, прије служења помена и полагања вијенаца на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима бањалучког Универзитета рекао, да је обавеза Универзитета да се никада не заборави 87 студената и радника тог универзитета који су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату дали животе за Републику Српску.
Граонић je истакао да су имали значајне борбене улоге у заустављању офанзиве Петог корпуса и ослобађању тада изгубљених територија, а расформирана је 13. јануара 1995. године.

"У свим друштвима студенти представљају најважнији интелектуални и биолошки потенцијал и све државе свијета настоје их у рату заштити од страдања, али када је држава угрожена ангажују се и посљедње резерве и сви потенцијали. Тако је и Република Српска у завршним годинама рата мобилисала Студентску бригаду", навео је Граонић.

Он је рекао да њихова улога није била првенствено борбена, већ мотивишућа, јер је уморним јединицама требала морална подршка.

"Њихова жртва није била узалудна и биће вјечно надахнуће данашњим и будућим генерацијма", навео је Граонић.

Полагање вијенаца на спомен-плочу студентима и радницима бањалучког Универзитета који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату организовано је у оквиру обиљежавања 44 године ове високошколске установе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.