Sign In

Сутра у Козарској Дубиици обиљежавање 23 године од одбране западних граница РС и БиХ од хрватске агресије

Објављено:

​​У Козарској Дубици сутра ће бити обиљежено 23 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, у којој је са подручја Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице убијено 138 лица, а материјална штета у насељеним мјестима се процјењује на око 180 милиона КМ.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је одбрана западних граница Српске била једна од најтежих борби у одбрамбено-отаџбинском рату у којој су 18. и 19. септембра 1995. године на подручју ове три општине страдала 74 цивила и 64 војника. 

"Одлучност народа и припадника Војске Републике Српске да одбране своја огњишта допринијела су поразу елитних хрватских јединица на ријеци Уни што је утицало на даљи војни и политички расплет рата у БиХ", истакао је Савановић на конференцији за новинаре. 

Савановић је подсјетио да је у току трајања офанзиве Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ на југозападни дио Српске, Хрватска напала и западни дио Републике Српске на простору од Новог Града до Градишке с намјером да се окупира територија до Бањалуке и створе услови да се дејства продуже до ријеке Дрине. 

"Ово је била реализација плана да Срба западно од Дрине не смије да буде", истакао је Савановић и закључио да српски народ у Републици Српској мора бити јединствен и опрезан, а Српска стабилна и економски јака да се овако нешто никада не понови. 

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Милан Торбица рекао је да ће програм обиљежавања почети у 11.00 часова служењем парастоса погинулим српским борцима код Спомен-крста у Козарској Дубици. 

Он је навео да је за 11.20 часова предвиђено полагање вијенаца код Спомен-крста, након чега је предвиђен умјетнички програм и обраћање званичника. 

Обиљежавање 23 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.