Sign In

У недјељу обиљежавање 76 година од битке на Козари

Објављено:

​На Мраковици ће у недјељу, 1. јула, бити обиљежено 76 година од Битке на Козари - симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа - у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић подсјећа да је народ Козаре од 10. јуна до 15. јула 1942. године доживио велику трагедију јер се нашао усред уништавања партизанског покрета који је тада јачао на том простору, али и становништва које је било његова логистика.

Савановић каже да се око 3.000 бораца борило против 12.000 нациста и око 20.000 снага НДХ - усташа и домобрана.

"Погинуло је много партизана и цивилног становништва. Убијено је око 40.000 цивила, а око 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре", рекао је новинарима у Бањалуци Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је навео да је заједнички циљ нациста и усташа био уништавање партизанског покрета, те протјеривање и убијање становништва Козаре која је, стратешки посматрано, важна са праваца савске, унске и врбашке комуникације и рудника "Љубија".

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних датума Велимир Дуњић рекао је да ће у 10.00 часова бити служен парастос код Спомен-крста, а у 10.45 часова положени вијенци код Централног споменика.

Програмом је за 11.15 часова предвиђено обраћање званичника, а за 11.40 часова културно-умјетнички програм.

Обиљежавање заједнички организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.