Sign In

Обиљежена 77.годишњица "Битке на Козари"

Објављено:

У организацији Одбора Владе Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова, а у присуству највиших републичких званичника, обиљежена је 77.годишњица "Битке на Козари".​

Вијенац на Централном спомен-обиљежју положила је, између осталих бројних делегација и делегација Владе Републике Српске коју је предводио предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Полагању вијенаца претходио је парастос код Спомен крста.

Обиљежавање, којем је присуствовао велики број грађана,  је завршено пригодним умјетничким програмом и обраћањем званичника.

Битка на Козари, симболу страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође. 

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила. 

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.