Sign In

Слободарска традиција Срба покренута на Козари

Објављено:

​Битка на Козари показала је да спој народа и његове војске увијек мора да побиједи и Срби су се одбранили у том судбоносном тренутку, иако су платили огромну жртву за своју слободу, изјавио је данас замјеник предсједника Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Радомир Граонић.
Граонић је нагласио да је Битка на Козари један од најзначајнијих догађаја које Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава сваке године, а да је посебно значајно да га заједно обиљежавају владе Српске и Србије. 

"Слободарска традиција и дух слободе који је покренуо српски народ на Козари био је идеја водиља Србима у одбрамбено-отаџбинском рату да се организују и да никада не дозволе окупатору, ма ко то био, да влада овим простором", рекао је Граонић на конференцији за новинаре у Бањалуци. 

Он је подсјетио да је, према процјенама Нијемаца и усташа, на Козари заробљено око 68.000 цивила, а највећи број њих, више од 30.000, је страдао у логорима. 

"У Националном парку `Козара` евидентирано је више од 33.000 страдалих, док је за многе жртве изгубљен сваки траг. Чувена је и судбина дјеце са Козаре која су покатоличена у једином дјечијем логору у поробљеној Европи", каже Граонић. 

Говорећи о историјском контексту Битке на Козари, Граонић је навео да се она одиграла у периоду када се у поробљеној Европи мали српски народ дрзнуо да крене у одбрану свог опстанка и борбу за слободу. 

"Покрет отпора који су чиниле партизанске јединице у споју са народом се ширио и то није одговарало силама Осовине. Из тих разлога Нијемци заједно са НДХ покрећу операцију `Западна Босна`. Основни циљ је био да партизански покрет, који је био најјачи на подручју планине Козара, буде изолован, стављен у окружење и уништен, народ исељен и депортован, а куће и имовина попаљени да се тај покрет отпора никада не би могао поновити", нагласио је Граонић. 

Према његовим ријечима, радило се о територијама које су биле насељене искључиво српским народом. 

"Покрет отпора је углавном чинио српски народ. Нијемци су операцијом на Козари хтјели да сломе покрет отпора и униште дух једног народа, али у томе нису успјели", истакао је Граонић. 

Он је подсјетио да је око 3.000 партизанских бораца у окружењу на Козари напало око 11.000 нијемаца и 20.000 усташа и домобрана НДХ, а на планини се у једном моменту нашло и око 80.000 цивила - углавном жена, дјеце и стараца. 

"Непријатељски обруч је пробило око 800 бораца и око 10.000 цивила је успјело изаћи из окружења, док се око 68.000 цивила и остатак партизана нашло у потпуној изолацији. Заробљени цивили су одмах ликвидирани или депортовани у хрватске концентрационе логоре Стара Градишка и Јасеновац, а највећи број њих није ни дошао до њих и завршио је на стратишу Доња Градина. Мањи број заробљених цивила је завршио у њемачким логорима на присилном раду, док су заробљени партизани убијени на лицу мјеста", рекао је Граонић. 

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић истакао је да ће годишњица Битке на Козари бити обиљежена у недјељу, 30. јуна, у Националном парку "Козара" на Мраковици. 

Према његовим ријечима, пријем званица у вили "Мраковица" планиран је у 9.30 часова, док ће пола часа касније бити служен парастос код Спомен-крста. 

Маричић је рекао да ће у 10.45 часова бити положени вијенци на централно спомен-обиљежје, у 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника, а од 11.40 ће почети умјетнички програм. 

Обиљежавању 77 година од Битке на Козари присуствоваће највиши званичници Српске, делегације из Србије, те представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ. 

"Вјерујемо да ће и ове године обиљежавању присуствовати велики број грађана. Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске обезбиједиће превоз грађана до Козаре из општина у којима то није организовано", рекао је Маричић. 

Битка на Козари, симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође. 

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила. 

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.