Sign In

Откривен споменик за 115 погинулих бораца ВРС

Објављено:

У бањалучком насељу Лауш данас је откривен и освештан споменик за 115 погинулих и шест несталих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Споменик су заједнички открили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и чланови породица погинулих бораца.

Савановић је рекао да се овим чином показује поштовање према погинулим саборцима који су дали животе за стварање Републике Српске, за отаџбину, слободу и одбрану својих огњишта и породица.

Он је рекао да су погинули борци ВРС чврсто обавезали грађане да свету земљу Републику Српску, за коју су дали животе, треба у миру наставити градити.

"Влада и институције Републике Српске чине све, и више него што је могуће у складу са економским могућностима, да рјешава проблеме породица погинулих бораца и дјецу погинулих бораца запошљавањем и стамбеним збрињавањем", истакао је Савановић.

Он је подсјетио да је путем акционих планова запошљавања од 2011. године запослен велики број дјеце погинулих бораца, истичући да би до 2020. године могло бити ријешено питање запошљавања дјеце погинулих бораца.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању, Савановић је навео да је до сада ријешен тај проблем код 8.334 корисника из категорије породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. Од тога урађене су 3.334 стамбене јединице и тај програм је при крају.

Споменик су освештали свештеници бањалучке Епархије.

Након освештања, вијенце на споменик положили су министар рада и борачко-иунвалидске заштите Српске Миленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници БОРС-а, Градске борачке организације Бањалуке, породице погинулих борац,а те делегација СУБНОР-а.

Изградња споменика и чесме за погинуле борце Војске Републике Српске са подручја насеља Лауш почела је у априлу у дворишту Храма Светог Јована Богослова.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.