Sign In

Значајно његовање традиције антифашизма

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас да је веома значајно његовање традиције антифашизма и сјећања на претке и све страдале у Народноослободилачком рату.


Милуновић је у Милића Гају код Козарске Дубице присуствовао обиљежавању Дана устанка против фашизма - 27. јула 1941. године и истакао да је то веома значајан датум из српске историје. 

"На тај датум Срби су подигли устанак против можда највећег цивилизацијског зла - фашизма и његовог најмонструознијег облика испољавања хрватског усташтва", рекао је Милуновић обраћајући се присутним на традиционалном народном зборовању. 

Он је подсјетио да је устанак против фашизма дигнут 27. јула, али да су већ раније у Невесињу и Херцеговини групе устаника оружано напале усташке колоне да би спријечиле покољ становништва. 

"Најорганизованије се приступило устанку 27. јула на подручју Грахова, Грмеча и Козаре и том приликом су ослобођена одређена подручја. То је био почетак велике, дуготрајне и крваве борбе против фашизма на овим просторима у којима је Крајина посебно страдала", нагласио је Милуновић. 

Он је додао да су на подручју Крајине у борбама изгинули бројни антифашисти и партизани из Народноослободилачког покрета, али да је и масовно страдало цивилно становиништво, над којим је извршен покољ. 

"Близина Јасеновца довела је до тога да је у овим крајевима највише страдало цивилно становнштво. У том логору страдало је више од 700.000 људи, затим у мјесту Гаравице код Бихаћа 14.500, у Шушњарима код Санског моста 5.500 Срба и 500 Јевреја, те бројни становници Новог Града, Костајнице и цијелог Поткозарја", рекао је Милуновић новинарима. 

Он је закључио да је из поштовања према страдалима значајно гајити традицију антифашизма и сачувати споменике из тог времена. ​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.