Sign In

Митровданске битке симбол одбране Херцеговине

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће сутра у Невесињу бити обиљежено сјећање на митровданске битке 1992. и 1994. године, као симбола одбране источне Херцеговине, у којима су погунула 64 борца Војске Републике Српске, а више од 950 је рањено.

"Митровданске битке су симбол одбране Невесиња и источне Херцеговне од десетоструко јачег непријатеља кога су чинили припадници Хрватске војске, ХВО и такозване Армије БиХ. У одбрани вјековних огњишта учествовало је 3.500 бораца Невесињске бригаде, који су величанственим побједама спријечили погром српског народа", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је прва митровданска битка била 1992. године и да је једна од највећих битака у одбрамбено-отаџбинском рату.

"У другој офанзиви, 1994. године, која је трајала пет дана, још једном су одбрањена вјековна огњишта српског народа. Непријатељ је тада, као и први пут, имао огромне губитке", додао је Савановић.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 9.00 часова буде служена Света архијерејска литургија у цркви Вазнесења Господњег у Невесињу, у 11.30 часова парастос за погинуле борце, у 11.45 је полагање вијенаца код централног споменика, а у 12.30 часова свечана академија, обраћање званичника и умјетнички програм у Дому културе "Небојша Глоговац".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.