Sign In

Обиљежене 23 године oд страдања Срба у Западној Крајини

Објављено:

​Поводом 23 године од страдања Срба у западној Крајини у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду служен је парастос за све страдале у протеклом рату.

Након парастоса положени су вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице на овом гробљу, као и на централном спомен-обиљежју погинулим борцима Отаџбинско-одбрамбеног рата на Тргу српске војске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић подсјетио је да су се на овим просторима 1995. године десили стравични злочини који су реализација давно осмишљеног пројекта да Срба не смије бити западно од Дрине.

"Те 1995. године пало је 13 западнокрајишких општина, а Мркоњић Град 10. октобра. Овдје је чињен злочин на све могуће начине, убијали су и цивиле и војнике, дјецу и старце. Око 357 жртава само у овом граду говори о страшном злочину, који је наставак нацистичке и усташке идеологије која је била доминантна од 1941. до 1945. године", рекао је Савановић.

Он је додао да боли чињеница што злочинци још нису процесуирани, иако је Република Српска реаговала преко Тужилаштва БиХ и међународног суда у Хагу.

"Поред људских жртава била су и огромна материјална разарања, сва покретна имовина је однесена. Мркоњић Град је платио високу цијену за Српску, а то нас додатно обавезује да преносимо младим генерацијама истину о ономе што се дешавало", истакао је Савановић.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумираним је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

 

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на коме се види како издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима.

Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.