Sign In

Митровданске битке међу најтежим у протеклом рату

Објављено:

​Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић истакао је да напади на Митровдан 1992. и 1994. године на српску слободарску Херцеговину говоре о томе колико је погрешна перцепција и приступ непријатеља да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату били агресорска војска.

Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите, оцијенио је да су митровданске битке међу најтежима у одбрамбено-отаџбинском рату, али да је, "захваљујући храбрим Херцеговцима, одбрањена света Херцеговина и успостављене границе Републике Српске".

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом предстојећег обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. године на невесињском ратишту рекао да су ове битке симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине од много јачег непријатеља, којег су чиниле Хрватска војска, Хрватско вијеће одбране /ХВО/ и такозвана Армија БиХ.

"У овим офанзивама у Херцеговини 1992. и 1994. године поражен је десетоструко јачи непријатељ и припадници Невесињске бригаде су величанственим побједама спријечили погром, који им се спремао по рецепту усташке идеологије из Другог свјетског рата", подсјетио је Савановић.

Он је нагласио да је у Херцеговачкој бригади погинуло 426 најбољих и најхрабријих бораца.

Према програму обиљежавања овог догађаја, сутра у 9.00 часова у Невесињу биће служена света литургија у Цркви Вазнесења Господњег, у 12.00 часова планирано је откривање и освештање споменика свим борцима палим за слободу Невесиња и отаџбине на Тргу Слободе, у 12.20 часова полагање вијенаца, а у 12.30 обраћање званичника.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а 476 бораца Невесињске бригаде, коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве, дало је животе за Републику Српску.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је око 750, док су на Митровдан 1994. године погинула 22 борца и рањено је 140.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је око 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.