Sign In

Служен парастос за 58 погинулих бораца

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић присуствовао је данас у селу Церовица код Станара откривању спомен-плоче и парастосу за 58 погинулих бораца Војске Републике Српске из 12 градова и општина Српске.

Савановић је истакао да је одбрамбено-отаџбински рат наметнут српском народу зато што су муслиманска и хрватска политика деведесетих година прошлог вијека, независно од воље српског народа, прогласиле већинску муслиманско-хрватску државу западно од ријеке Дрине.

"Српски народ тада се нашао по трећи пут у искушењу у 20. вијеку - како, куд и шта?", рекао је Савановић новинарима.

Он каже да је деведесетих година прошлог вијека обезбијеђено јединство политике и српског народа, који је био поучен искуством и великим страдањима у Првом и Другом свјетском рату.

Савановић истиче да је Војска Републике Српске формирана 12. маја 1992. године с циљем одбране српског народа и свега онога што му припада.

Он је подсјетио да је у посљедњем рату страдало 24.184 бораца Војске Републике Српске, док број страдалих заједно са цивилним жртвама износи око 30.000.

"Резултат наше борбе је слобода. Република Српска је верификована међународним споразумом у Дејтону. То је светиња и наш кисеоник који морамо да чувамо као зјеницу ока. Нико од нас не смије да се игра са тим, јер за то су дате огромне жртве", рекао је Савановић.

Он је навео да Влада Српске и њене институције, у оквиру својих могућности, помажу борачке категорије.

Након откривања спомен-плоче служен је парастос за погинуле борце, након чега су положени вијенци.

Вијенце су положили представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Републичке организације породица погинулих бораца, локалне борачке организације и других организација које његују традицији одбрамбено-отаџбинског рата, као и делегација општине Станари.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.