Sign In

У Бањалуци и Новом Граду обиљежавање Дана несталих и Одбране западних граница

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић најавио је да ће у Бањалуци у петак, 15. септембра, бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, а у Новом Граду у понедјељак, 18. септембра одбрана западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије.

Савановић је истакао да се 5.280 цивила и војника воде као нестали, те да је до сада идентификовано 3.454 лица, углавном до 1. јануара 2008. године, до када је Канцеларија за нестала лица у Републици Српској радила тај посао.

Након тога је идентификација прешла у надлежност Института за нестала лица БиХ и од тада па до данас идентификовано је само 30 жртава рата српске националности и око 600 несталих Бошњака.

"Владине и невладине организације с правом реагују на неефикасност, незаинтересованост и политичку злоупотебу Института", рекао је новинарима Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је истакао да ће Министарство заједно са невладиним организацијама реаговати како би била покренута иницијатива да се Институт за нестала лица БиХ "пробуди из сна" и врати у оквире дјеловања, због којег је и основан.

Говорећи о обиљежавању одбране западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије, Савановић је навео да је хрватско војно и политичко руководство намјеравало да српско питање у БиХ ријеше како је било ријешено и у Хрватској.

"Вођени том логиком, они су 17, 18. и 19. септембра 1995. године извели офанзиву на западне границе Републике Српске, од Козарске Дубице, преко Новог Града и Костајнице до Градишке, са намјером да дођу до Бањалуке, те да са /такозваном/ Армијом БиХ протјерају Србе из БиХ", рекао је Савановић.

Он је навео да су у томе спријечени захваљујући храбрим и надљудским напорима српских бораца, који су зауставили хрватску офанзиву и протјерали хрватске снаге, које су у једном моменту прешле ријеку Уну и дошле на српску територију.

"У свему томе било је великих људских жртава и материјалних разарања. Погинуло је 111 људи, а процјене су да су општине на западној граници имале штету од око 180 милиона КМ", рекао је Савановић.

Он је напоменуо да је питање шта би се десило, те да ли би Република Српска данас постојала да овај потез није успјешно одбрањен, а хрватска војска потиснута тамо гдје јој је мјесто.

 

Савановић је истакао да се обиљежавањем овог значајног историјског датума спречава да се забораве ове жртве, а млађим генерацијама преноси порука да је овај простор ровит и турбулентан, те да увијек мора бити спреман на одбрану и јединство.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је да је програмом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Српске предвиђено да у петак, 15. септембра, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у 9.30 часова буде служен паратос погинулим и убијеним борцима и цивилима, а у 10.15 часова положени вијенци на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија".

Он је додао да ће вијенци на спомен костурници на Новом гробљу бити положени у 11.00 часова, а у 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

У 11.35 часова биће положени вијенци на споменик "12 беба" на Новом гробљу, док ће у 11.30 часова у Културном центру "Бански двор" бити представљена књига "Не заборави вољена земљо".

Милуновић је навео да је програмом обиљежавања одбране западних граница Српске у Новом Граду, у понедјељак, 18. септембра, у 10.00 часова планирано полагање вијенаца на Централном споменику цивилним жртвама рата у насељу Туњице, а у 11.00 часова у Цркви Светих апостола Петра и Павла биће служен парастос погинулим борцима.

Након тога, додао је он, у 11.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Новог Града, те у 11.45 часова умјетнички програм и обраћање званичника код централног споменика.

Конференцији за новинаре присуствовао је и савјетник министра рада и борачко -инвалидске заштите Српске генерал Милан Торбица.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.