Sign In

Српски народ имао највише жртава

Објављено:

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас да је српски народ највише учествовао у антифашистичкој борби и био највећа жртва Другог свјетског рата, а да усташка Независна Држава Хрватска /НДХ/ никада није кажњена за погром Срба.

Учествујући на Бањ Брду код Бањалуке у обиљежавању 27. јула, Дана устанка народа против фашизма у Другом свјетском рату, Савановић је рекао да је устанак подигнут када је дошао фашизам и усташка НДХ окупирала БиХ, те настао прогон и погром српског народа кроз системски осниване концентрационе логоре и масовна страдања.

"Зато је 27. јули значајан у историји српског народа и других антифашиста. Његова историјска улога се огледа у томе што је почела борба и одупирање нацизму, фашизму и усташтву у НДХ, која је била експонент нацистичке Њемачке", рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, "НДХ је геноцидом над Србима рјешавала национално питање Хрвата у Хрватској на начин да је требало Србе побити, протјерати и прекрстити да би хрватска држава била држава само хрватског народа".

"Ти погроми задесили су и све антифашисте, без обзира на њихову националност", истакао је Савановић.

Он је напоменуо да усташка држава НДХ није кажњена 1945. године него је, на неки начин, била рехабилитована, укључивањем у заједничку државу Југославију.

"Ту су се примирили, да би се поново пробудили деведесетих година и оживјели идеологију о хрватској држави, која је би била одржива укључивањем простора БиХ и протјеривањем Срба из ње", нагласио је Савановић и изразио бојазан да тај процес није завршен.

Савановић је истакао да је 27. јули и датум када треба одати почаст свим жртвама у Другом свјетском рату, нагласивши да је до капитулације фашистичке Италије 1943. године у борби против фашизма највише било Срба, више од 80 одсто у партизанским јединицама.

 

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.