Sign In

Оправдано повећање старосне границе за пензионисање

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас у Добоју да је један од главних мотива да се старосна граница за пензионисање у Српској продужи на 65 година живота и 40 година стажа - одржање Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Српске.

Савановић је истакао да је повећање старосне границе вођено сложеним финансијским стањем у Фонду ПИО и да има своје оправдање и истакао да је Влада Српске у претходном периоду интеревенисала са 25 одсто средстава.

"Када смо доносили измјене и допуне закона, били смо вођени логиком да је стање у Фонду ПИО финансијски сложено, да је много пензионера и да сами доприноси који су се плаћали у том времену нису били довољни да подмире пензионерске потребе", рекао је Савановић.

Савановић каже да је свјестан да су млади, са друге стране, забринути за запошљавање због повећања старосне границе и истиче да је то питање тешко.

"Ту смо да се договарамо, разговарамо и процјењујемо шта је приоритет", навео је Савановић.

Из Фонда ПИО раније је саопштено да ће у Републици Српској од наредне године бити повећана старосна граница за одлазак у пензију за осам, односно четири мјесеца.

Жена - осигураник са најмање 15 година радног стажа стећи ће право на старосну пензију са навршене 64 године и четири мјесеца.

Осигураник са 40 година радног стажа има право на старосну пензију када наврши 57 година и осам мјесеци.

Жена - осигураник са 35 година радног стажа има право на старосну пензију када наврши 55 година и осам мјесеци.

Ови услови за остваривање права на старосну пензију предвиђени су Законом о пензијском и инвалидском осигурању.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.