Sign In

Влада чврсто опредијељена за повећање пензија

Објављено:

​Влада Републике Српске чврсто је опредијељена за повећање пензија у износу од три одсто од октобра, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

"Влада Републике Српске је ово обећала, постоји и скупштински закључак и сигурно ће исплата октобарске пензије бити са повећањем од три одсто", рекао је Савановић данас новинарима.

Говорећи о вишегодишњем проблему немогућности великог броја пензионера у Републици Српској да примају своје пензије из ФБиХ, Савановић је рекао да у Републици Српској тренутно има око 15.000 пензионера за које је Фонд ПИО Републике Српске од 1995. године преузео улогу исплате пензија и од тада исплатио око милијарду КМ.

Савановић је подсјетио да је Република Српска 25. маја 2000. године потписала споразум са Федерацијом БиХ у којем је прецизирана обавеза Фонда ПИО и Пензионог завода ФБиХ у вези са исплатом пензија, али да, нажалост, тај споразум никада није заживио.

"Споразум никада није заживио зато што је вјероватно политичко опредјељење Фонда ПИО ФБиХ, да они људи који су зарадили пензију у ФБиХ само својим повратком у тај ентитет имају право на пензију из ФБиХ", додао је Савановић.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.