Sign In

Дан сјећања на жртве НАТО агресије биће обиљежаван 9. септембра

Објављено:

​Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску биће обиљежаван  9. септембра, на датум када су усљед дјеловања НАТО-а убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац, одлучено је на данашњем састанку Пододбора за обиљежавање овог догађаја који је одржан у Источном Сарајеву.
Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је након састанка да ће тог дана у 10.30 часова у Храму Светог Петра Зимоњића Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи бити служен парастос за све невине жртве НАТО агресије, а потом ће у 11.00 часова на гробове брата и сестре Галинац, на гробљу у насељу Грлици, бити положени вијенци и цвијеће. 
Према његовим ријечима, у 12.00 часова ће у Културном центру у Источном Новом Сарајеву бити одржана пригодна духовна академија. 
Договорено је и постављање билборда по граду Источно Сарајево како би јавност била информисана о овом догађају. 
Подржан је приједлог да Град Источно Сарајево покрене иницијативу за подизање спомен-обиљежја у знак сјећања на жртве страдале у НАТО бомбардовању и агресији. 
Састанку су присуствовали представници ресорног министарства и Градске управе, општина у саставу града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те борачких организација. 
Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар. 
Брат и сестра Галинац били су једне од првих жртава НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.