Sign In

Дан сјећања на жртве НАТО агресије биће обиљежаван 9. септембра

Објављено:

​Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску биће обиљежаван  9. септембра, на датум када су усљед дјеловања НАТО-а убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац, одлучено је на данашњем састанку Пододбора за обиљежавање овог догађаја који је одржан у Источном Сарајеву.
Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је након састанка да ће тог дана у 10.30 часова у Храму Светог Петра Зимоњића Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи бити служен парастос за све невине жртве НАТО агресије, а потом ће у 11.00 часова на гробове брата и сестре Галинац, на гробљу у насељу Грлици, бити положени вијенци и цвијеће. 
Према његовим ријечима, у 12.00 часова ће у Културном центру у Источном Новом Сарајеву бити одржана пригодна духовна академија. 
Договорено је и постављање билборда по граду Источно Сарајево како би јавност била информисана о овом догађају. 
Подржан је приједлог да Град Источно Сарајево покрене иницијативу за подизање спомен-обиљежја у знак сјећања на жртве страдале у НАТО бомбардовању и агресији. 
Састанку су присуствовали представници ресорног министарства и Градске управе, општина у саставу града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те борачких организација. 
Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар. 
Брат и сестра Галинац били су једне од првих жртава НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.