Sign In

Милуновић положио вијенце у Поликастру и Удову

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић данас је у Поликастру у Грчкој положио вијенце на споменике савезничким армијама и владарима земаља побједница у Првом свјетском рату у оквиру обиљежавања 101 године од пробоја Солунског фронта.
Полагањем вијенаца на споменике у Поликастру завршен је дводневни боравак министра Милуновића у Грчкој у оквиру протокола обиљежавања 101 године од пробоја Солунског фронта у којем је, послије четири године, поново била и делегација Републике Српске.

Милуновић је јуче у изјави Срни истакао значај што је у протоколу поново учествовала делегације Републике Српске будући да је у пробоју Солунског фронта учествовало и 25.000 добровољаца са њених простора.

Након полагања вијенаца у Поликастру, Милуновић је данас са делегацијом Србије, у мјесту Удово у Сјеверној Македонији, 25 километара од граничног прелаза Ђевђелија, положио вијенце на спомен-костурницу, гдје су сахрањени посмртни остаци српских војника које су убили Бугари у Првом свјетском рату.

Милуновић је подсјетио да су 1915. године Бугари мучки напали једну мању српску једницу од 450 војника. Тада је 261 војник погинуо, а 97 је рањено.

На том мјесту је у вријеме Краљевине Југославије изграђена спомен-костурница у којој су посмртни остаци још 2.000 српских војника који су погинули на подручју Ђевђелије, Струмице, Дојрана и мјеста Неготино.

"Бугарске снаге су мучки напале српску војску, пресјекле јој одступницу према Грчкој и натјерале на албанску голготу", истакао је Милуновић и додао да Срби дугују огромну захвалност грчком народу, јер нису напали српску војску.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.