Sign In

У Бањалуци у петак "Марш слободе српске војске"

Објављено:

У Бањалуци ће у петак, 22. новембра, у организацији одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије, бити обиљежен Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, најавио је данас помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Радомир Граонић.
Граонић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да програм обиљежавања овог значајног историјског догађаја почиње у 10.30 часова служењем парастоса у бањалучком Храму Христа Спаситеља за нестале и погинуле српске борце у Првом свјетском рату.

Према његовим ријечима, у 10.50 часова биће положени вијенци и цвијеће на споменик бану Милосављевићу.

Граонић каже да је за 11.00 часова предвиђен "Марш слободе српске војске".

Он је појаснио да је ријеч о перформансу у којем ће се глумци и статисти у оригиналним униформама српске војске са тадашњим заставама кретати од Парка Петар Кочић, преко Трга Крајине, Господском улицом до Градске скупштине и порте Храма Христа Спаситеља.

Граонић је рекао да ће марш пратити фолклорна друштва и грађани Бањалуке.

За 11.20 часова испред Храма Христа Спаситеља предвиђен је симболичан дочек команданта српске војске, који ће са предсједником Народног вијећа града Бањалуке 1918. године одржати поздравни говори на бини.

У 11.45 часова почеће умјетнички програм и обраћање званичника.

Говорећи о значају овог историјског догађаја, Граонић је подсјетио да је српска војска након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију.

Он је додао да је 21. новембра 1918. године, на Аранђеловдан, српска војска свечано ушла у Бањалуку.

"Први батаљон 13. пјешадијског пука Хајдук Вељко под командом мајора Љубомира Бајаловића стигао је возом на жељезничку станицу у Бањалуци, гдје је српској војсци приређен величанствен дочек. Улице Бањалуке биле су окићене српским заставама, а излоге су красиле слике краља Петра Првог Ослободиоца", навео је Граонић.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од којих 53 одсто мушкараца доби од 25 до 45 година.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.