Sign In

Обиљежен Дан 17. Лаке пјешадијске бригаде

Објављено:

​У Рибнику је данас обиљежен  Дан 17. Лаке пјешадијске бригаде и осталих ратних јединица Војске Републике Српске са подручја општине Кључ.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Рибнику служен је парастос, те су положени вијенци на централно спомен-обиљежје погинулим борцима. Вијенци су положени и испред паноа са сликама погинулих бораца, који је постављен у холу зграде општине Рибник.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је присуствовао обиљежавању, рекао је новинарима да се данас обиљежава 26 година од формирања 17. Лаке кључке пјешадијске бригаде из које је у протеклом рату погинуло 159 бораца, а 450 рањено.

"Будимо мисли, полажемо вијенце, служимо парастос за оне који су били најбољи међу нама и који су били свјесни шта значи слобода и одбрана српког простора. Били су свјесни да без жртава нема слободе, нема државе и вјере", рекао је Савановић.

Он је додао да та страдања морају бити опомена будућим генерацијама.

"Младе генерације које долазе послије нас морају бити свјесне тежине времена у којем смо живјели и морају да наставе путем да бране Републике Српске по свим њеним сегментима, а најбоља одбрана биће наше српско јединство, као и економски развој Српске", истакао је Савановић.

Од око 2.000 бораца из 17. Лаке пјешадијске бригаде, која је била у саставу Дугог крајишког корпуса, 159 је погинуло, а 450 је рањено. Са подручја кључке општине од укупно 5.000 бораца, 288 је страдало, а 816 је рањено.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.