Sign In

Сарајевско-романијски корпус носилац одбране регије

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је носилац отпора и одбране Сарајевско-романијској регији био Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске /ВРС/, који је имао од 15.000 до 18.000 бораца, док је против себе имао неупоредиво јаче снаге непријатеља, али је успио одбранити ову регију, у пресудним тренуцима за стварање Српске.
Милуновић је рекао новинарима на Сокоцу на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије да су током рата борци овог корпуса успјели одбити 35 непријатељских офанзива, у којима је погинуло 4.210 српских јунака.

"Нажалост, један дио територије коју су они одбранили потписивањем Дејтонског споразума морали су да напусте и са собом су понијели све што су могли у том тренутку, па и своје погинуле који су сахрањени на Војничком спомен гробљу `Малом Зејтинлик`", рекао је Милуновић, додавши да је на овом гробљу сахрањено 969 бораца.

Он је нагласио да Република Српска води рачуна о породицама погинулих у континуитету и у складу са економским могућностима настоји да се побољшаположај свих борачких категорија.

Министар је подсјетио да је српски народ у протеклом вијеку страдао у три велика рата, да су у Првом свјетском за Србе отворени први концентрациони логори у Европи, да је у Другом свјетском рату само у Старом Броду на Дрини на стравичан начин страдало више од 6.000 српске нејачи жена и дјеце.

Према његовим ријечима, почетком 90-тих година прошлог вијека Срби су осјетили сценарио који им је већ био познат из Другог свјетског рата и нису имали никаквог избора него да се самоорганизују и бране своја огњишта, а из тога је касније израсла одбрамбена снага - Војска Републике Српске.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије, једног од најважнијих датума у новијој српској историји, почело је данас у Цркви Свете Петке на српском Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу служењем парастоса борцима погинулим у одбрани ове регије.

Након служења парастоса, положени су вијенци и цвијеће на Централни крст у овом спомен-комплексу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.