Sign In

Сутра обиљежавање Одбране сарајевско-романијске регије

Објављено:

​У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова,  сутра, уторак, 16. јуна 2020. године на Војничком гробљу на Сокоцу биће обиљежена годишњица „ Одбране сарајевско-романијске регије".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је Одбрана сарајевско-романијске регије, један од најважнијих датума о новијој српској историји и истакао да је живот за слободу положило 4.210 борца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/.

"Није била једна битка, то је била борба током цијелог рата да се очувају вјековна српска огњишта, да се сачува част, обезбиједи нејач и да се дође до слободе на овим просторима", рекао је он и додао да је у великим борбама одбијено и сломљено више од 35 непријатељских офанзива.

Милуновић је додао да је омјер снага на сарајевско-романијском ратишту био много повољнији за непријатеља о чему говори и податак да је на самом крају рата Први корпус такозване Армије БиХ имао 87.000 војника, а Сарајевско-романијски корпус ВРС свега 13.500.

"Поред тога, већина бригада на том подручју је била у много неповољнијем односу када је ријеч о непријатељу. Тако су се у својеврсној депресији налазиле Илиџанска, Игманска, Илијашка, Вогошћанска, Кошевска, Рајловачка, те Прва и Друга сарајевска бригада. Оне су одолијевале током цијелог рата свим покушајима непријатеља да пресијече и исцјепка српску територију на овом простору и сачувале су своје територије до потписивања Дејтонског споразума", подсјетио је он.

Према његовим ријечима, посљедња непријатељска офанзива била је организована 1995. године кодног назива "Текбир" у којој је ангажовано 46.000 војника такозване Армије БиХ, насупрот Сарајевско-романијском корпусу који је имао око 17.500 бораца.

"Муслиманске снаге су биле снажно потпомогнуте снажном артиљеријом, тенковским јединицама те снагама НАТО-а, међутим оствариле су успјех само на појединим дијеловима територија које су српске снаге у контраофанзиви успјеле да врате. Према извјештајима Америчке обавјештајне агенција /ЦИА/, у овој офанзиви је погинуло 200 бораца Војске Српске, а 600 их је рањено, док је према истом извору, погинуло око 1.000 војника такозване Армије БиХ и било 3.000 рањених", рекао је он.

Милуновић је навео да, иако су српске јединице сачувале територију у Сарајевско-романијској области, потписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Граонић је навео да обиљежавање овог догађаја почиње у 11.00 часова поменом на Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, те полагањем цвијећа и вијенца, а у 11.45 часова у Манастиру Свети Георгије на Равној Романији биће служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

Он је нагласио да ће и овај догађај бити обиљежен у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.