Sign In

За очување Српске потребно јединство и економско јачање

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас у Сребреници да је српски народ кроз историју слободу бранио крвљу и то искуство треба да развије осјећање код Срба да морају бити јединствени, економски и политички јаки да би опстали на овим просторима.

Савановић је нагласио да су Подриње и српски народ који живи на том простору били на удару освајача још од османлијског периода, Аустроугарске, те је НДХ жељела да успостави тампон зону између Србије и БиХ.

Он је рекао да идеја протјеривања Срба из БиХ и Хрватске, која је осмишљена још у Хабзбуршкој монархији, није напуштена.

"Тај процес је настављен 1992. године", рекао је Савановић новинарима, након што је положио цвијеће и одао почаст погинулим српским борцима и настрадалим цивилима из сребреничке општине у Спомен-соби и присуствовао комеморативној сједници Скупштине општине Сребреница посвећеној одавању почасти свим невино страдалим становницима ове општине.

Он је оцијенио да је задатак генерације Срба који су преживјели рат и створили Републику Српску, да научи потомке која је цијена крвљу плаћена за слободу коју данас уживамо.

"Обиљежавања српског страдања треба да нас подсјећају да никада не заборавимо погинуле и шта нам се све догађало у протеклом периоду, да не дозволимо да нам се понове слична страдања, да чувамо слободу и будемо спремни да се бранимо на сваки начин", поручио је Савановић.

Он каже да је одбрамбено-отаџбински рат био карактеристичан по томе што су се Срби бранили од непријатеља који су били потомци злогласне Ханџар дивизије и усташа који су у периоду од 1941. до 1945. године клали и убијали Србе и одводили их у логоре, убијали у Јасеновцу, Пребиловцима, Јадовну и другим стратиштима.

"Више од 45.000 становника Подриња одведено је 1914. године у добојски логор одакле се скоро четвртина није вратила. Припадници Ханџар дивизије су 1942. године убили неколико хиљада Срба и бацили у Дрину. Њихови потомци су 1992. године наставили, прије пола вијека започети злочин над српским народом убивши у неколико општина средњег Подриња око 3.500 српских цивила и војника. Ничим изазвани нападали су села, куће, старце и убијали жене и дјецу", подсјетио је Савановић.

Он је истакао да институције Републике Српске поштују све жртве из свих народа и чине све да се тензије око Сребренице смире, али да бошњачка политика из Сарајева подрива Дејтонски споразум и изазива дестабилизацију.

 

"Република Српска је за мир, демократију, за поштовање грађанских права и изворног Дејтонског споразума, те поштовање нове структуре БиХ какава је створена у Дејтону", закључио је Савановић.

 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.