Sign In

Обнављање спомен-обиљежја је обавеза српског народа

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је обавеза српског народа, заједно са Савезом удружења бораца народноослободилачког рата /СУБНОР/, да чува и обнови спомен-обиљежја која свједоче о страдању у Другом свјетском рату и великим биткама које је српски народ водио.


Милуновић, који је присуствовао изборној скупштини Градског одбора СУБНОР-а Бањалука, рекао је да ресорно министарство годинама успјешно сарађује са СУБНОР-ом и додао да је важна та сарадња када је ријеч о чувању слободарске традиције српског народа и антифашистичке борбе. 

"Свједоци смо данас покушаја присвајања те борбе, чак и од оних који су били на страни фашиста, а данас желе да се прикажу као антифашисти. Не смијемо да заборавимо ко смо били, ко су наши преци, а обиљежавања ових датума су један од начина да сачувамо сјећање на све оне који су животе дали у антифашистичкој борби у Другом свјетском рату", нагласио је Милуновић. 

Он је подсјетио да је прије неколико година републички СУБНОР проглашен организацијом од јавног интереса за Српску, чиме је обезбијеђено трајно финансирање ове организације. 

Према његовим ријечима, сарадња је добра и када је ријеч о обиљежавању најважнијих датума и навео да је у Српској установљено седам датума из Другог свјетског рата који су од значаја за Републику. 

"Осим обиљежавања битака на Сутјесци и Козари и 9. маја - Дана побједе и великог страдања у Доњој Градини, установљени су и други важни датуми - Стари Брод на Дрини, гдје је у Другом свјетском рату на мучки начин од Францетићеве `Црне легије` страдало око 6.000 жена, дјеце и стараца. Установљено је и обиљежавање догађаја у Гаревицама код Бихаћа, гдје је према енглеским обавјештајним подацима побијено око 14.000 Срба, те страдања у Дракулићу, гдје су усташе побиле 2.300 Срба, углавном жена дјеце и стараца", рекао Милуновић Срни након изборне скупштине. 

Владимир Ђуран изабран је данас за новог предсједника Градског одбора СУБНОР-а Бањалука и на том мјесту замијениће досадашњег предсједника Раду Џајића, који је ту дужност обављао 23 године. 

Ђуран је рекао Срни да ће овај одбор наставити успјешан рад и сарадњу са ресорним министарством. 

Џајић је рекао да је овај одбор у претходном периоду успјешно радио, наглашавајући колико је значајно да у Републици Српској буду обиљежавани значајни датуми из Другог свјетског рата и чувана сјећања на антифашистичку борбу. 

Он је нагласио да је успостављена и веома добра сарадња са удружењима бораца народноослободилачког рата земаља бивше Југославије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.