Sign In

У недјељу обиљежавање Битке на Сутјесци

Објављено:

​У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, у недјељу, 10. јуна, на Тјентишту ће бити обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци, прекретнице у Другом свјетском рату на подручју бивше Југославије, изјавио је данас предсједник овог одбора Миленко Савановић.

"По свом обиму и значају Битка на Сутјесци, која се у историографији назива и Пета непријатељска офанзива је најкрвавија и битка са највише жртава, која је вођена у најтежим околностима", рекао је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да је основни циљ нацистичке Њемачке био да овлада јадранским залеђем, с обзиром да су савезници били у Средоземном мору, и у оквиру тога план је био уништење активних и потенцијалних отпора, од којих је један од значајних био онај Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/.

Савановић је додао да су непријатељске снаге ангажовале 120.000 војника подржаних са 300 авиона, док је са друге стране била 21.000 партизанских снага, од којих 3.000 рањеника.

Он је истакао да су у борбама против фашизма на подручју бивше југославије до краја 1943. године већину припадника партизанских јединица чинили Срби и да је сада несхватљиво какав став и поглед имају они са којима се српски народ тада борио на истој страни.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Душко Милуновић навео је да ће 75 година од Битке на Сутјесци бити обиљежено у оквиу Националног парка "Сутјеска" са почетком у 11.00 часова полагањем вијенаца на Спомен-костурници и Централном споменику.

Он је додао да је у 11.20 часова предвиђено обраћање званичника, у 11.45 часова пригодан културно-умјетнички програм, а у 12.30 часова ручак за све учеснике.

Борбе у оквиру Пете непријатељске офанзиве, операције коју су нацисти назвали кодним именом "Шварц" /Црно/, су почеле 15. маја, концентричним наступањем снага сила Осовине и квислишншких снага НДХ против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/ на простору Санџака и сјеверне Црне Горе.

За завршетак борби узима се јун 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

У овим борбама погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета из свих крајева Југославије.



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.