Sign In

У Бањалуци сутра марш "Бесмртног пука"

Објављено:

​У Бањалуци ће сутра бити одржана централна манифестација поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом, у оквиру којег ће трећи пут бити организован марш "Бесмртног пука", који се одржава у више од 500 градова свијета, саопштио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, рекао је данас да је српски народ на простору бивше Југославије дао највећу жртву и допринос у сламању фашизма, истичући да су у Срби у БиХ имали кључну улогу у Другом свјетском рату. 

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је у историји човјечанства Други свјетски рат био најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погиунуло око 60 милиона људи. 

"Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се према државној комисији бивше СФРЈ процјењују на 1,7 милиона људи", истакао је Милуновић. 

Он је подсјетио да се Дан побједе над фашизмом обиљежава као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. 

Замјеник предсједника Одбора Радомир Граонић рекао је да ће централна манифестација у Бањалуци сутра почети у 11.00 часова маршом "Бесмртног пука" са Трга Крајине до Трга палих бораца из НОР-а. 

Граонић је истакао да је у 12.00 часова предвиђено полагање вијенаца на споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, у 12.15 обраћање званичника, а након тога умјетнички програм. 

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.