Sign In

Сутра обиљежавање 102 године од интернације Срба у добојски логор

Објављено:

​У Добоју ће сутра, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежено 102 године од интернације Срба у добојски логор у којем их је страдало око 12.000.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је логор у Добоју основан 27. децембра 1915. године и да је у њега до 7. јула 1917. интерниран 45.791 Србин. Међу њима је било 16.673 мушкарца, 16.996 жена и дјеце и 12.122 српских војника.

"Статистика говори да је у том логору за непуне двије године страдало око 12.000 Срба, међу којима 643 дјеце", рекао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао да су заточени Срби најстрашније мучени и свирепо убијани.

Он је истакао да је добојски логор у Првом свјетском рату био прво организовано масовно стратиште у дотадашњој историји цивилизоване Европе.

"То вријеме и ти догађаји практично су везани за одлуке Берлинског конгреса који је 1878. године добио на располагање БиХ, док је 1908. године цар Франц Фердинанд анексирао БиХ, што је изазвало револт и узроковало избијање Првог свјетског рата у коме је од 1914. до 1918. године страдао огроман број људи", навео је Савановић.

Он је подсјетио да је офанзива Аустроугарске против Србије у првој години рата завршена потпуним сломом у биткама на Церу и Колубари, истичући да се те битке сматрају највећим побједама Српске војске у Првом свјетском рату.

Савановић је напоменуо да су ови порази и реализација стратешких и политичких циљева Аустроугарске један од разлога формирања добојског логора.

Он је навео да је план био да се становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта и створи тампон-зона која је требало да географски и физички раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ.

"Тиме би био створен празан простор за насељавање неправославног живља и омогућени услови за бржу и лакшу асимилацију народа на овом дијелу Балкана", истакао је Савановић.

Он је рекао да су Срби западно од Дрине имали тешку историју и судбину, подсјетивши да је 1878. године у БиХ било 1.159.000 становника, од тога 42,8 одсто Срба, 38,7 одсто муслимана и 18,1 одсто Хрвата, док је осталих било много мање.

Савановић је рекао да је у Хрватској 1941. године било шест милиона становника, од којих 1.850.000 Срба.

Он је истакао да су западни механизми, уз помоћ снажног римокатоличког фактора, посебно од половине 19. до краја 20. вијека, радили на томе да Срба нема, да их треба протјерати, покрстити и уништити.

"Данас морамо бити свјесни чињенице да је једини опстанак Срба на овом простору институционални оквир - Република Српска. Да нема ње, ми бисмо данас били статистичка грешка, као што је случај у Хрватској", нагласио је Савановић.

Он је поручио да Срби морају бити јединствени као народ, и политички и у сваком другом смислу, те да се морају економски развијати да би одбранили овај простор.

Помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је програмом обиљежавања "Интернације Срба у добојски логор 1915. године" предвиђено да у 10.30 часова у добојској Цркви Светих апостола Петра и Павла буде служен парастос српским логорашима.

Он је додао да ће у 11.00 часова бити положени вијенци на Спомен-костурницу, а у 11.30 часова на споменик "Добојски логор 1915-1917".Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.