Sign In

Република Српска је једини гарант опстанка Срба

Објављено:

​Савјетник министра, генерал Милан Торбица поручио је данас у Гаравицама код Бихаћа да је Република Српска једина брана српског народа и гарант да се Србима у будућности неће десити нове Гаравице, Јасеновци и друга стратишта.

"Зато чувајмо и градимо Републику Српску да буде јака и стабилна за нас и наше потомке и све народе који у њој живе", истакао је Торбица обраћајући се присутнима на обиљежавању 78 година од усташког злочина над Србима у Гаравицама.

Он је навео да су на Гаравицама усташе почетком 1941. године по налогу НДХ без милости побиле више од 12.000 Срба, те Јевреја и нешто Рома овог краја, а међу убијенима је било и много дјеце.

"На Гаравицама је у љето 1941. године убијено више цивила него што је Бихаћ имао становника. Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила", рекао је Торбица.

Торбица је навео да је за вријеме власти бивше Југославије скриван злочин у Гаравицама, истичући да је на млађим генерацијама да памте и преносе истину о овим страдањима својој дјеци.

Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Сергије рекао је у обраћању да су Гаравице голготско мјесто непребола, страдања и распећа, мјесто гдје лежи град под земљом - Бихаћ невидљиви испод Бихаћа видљивог.


Предсједник Одбора "Гаравице 1941. године" Небојша Куштриновић рекао је да су усташе у Гаравицама убиле више од 12.000 Срба само зато што су били вјере православне.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и Влади Републике Српске за помоћ да ово српско стратиште не буде заборављено.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у селу Гаравице починиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено најмање 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на Гаравицама је убијено од 14.000 до 14.500 људи.

Убијени становници Бихаћа и околине били су скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је починила НДХ, држане далеко од очију јавности у бившој Југославији.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.