Sign In

САВАНОВИЋ : ПОРАЖАВАЈУЋЕ ДА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

Објављено:

​​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је поражавајућа чињеница да нико није одговарао за ратне злочине над Србима у операцији "Олуја" 1995. године, али да српски народ у дане сјећања на ова страдања мора да "уздигне главу" и буде јединствен, као и да не смије да заборави све што му се дешавало кроз историју.
Поводом обиљежавања на Петровачкој цести 23 године од егзодуса Срба у хрватској злочиначкој акцији "Олуја", Савановић је подсјетио да је Хрватска, која је чланица УН, 4. августа 1995. године протјерала своје грађане само зато што су били Срби. 

"Хрватска је извела ову акцију и поред тога што је чланица УН и што је простор бивше Републике Српске Крајине био под заштитом УН", подсјетио је Савановић у изјави Срни. 

Према његовим ријечима, Хрватска је са војном силом од 200.000 војника тада напала голоруки српски народ и око 30.000 припадника Војске Српске Крајине. 

"Тужна је чињеница да Хрватска као држава протјерује и убија своје грађане само зато што су православци", напоменуо је Савановић. 

Према његовим ријечима, у контексту историјских процеса на овим просторима од Првог и Другог свјетског рата било је очекивано етничко чишћење Срба из Крајине. 

"Ово је пројекат који је осмишљен и заједнички именилац свих тих процеса било је да Срба западно од Дрине не буде, а акција `Олуја` је дио тог пројекта јер је са вјековних огњишта протјерано 250.000 Срба", рекао је Савановић. 

Он је подсјетио да је ова акција подржана од НАТО пакта и изведена у садејству са јединицама ХВО-а и такозване Армије БиХ. 

У организацији Документационо-информативног центра "Веритас" данас је настављено обиљежавање 23 године од егзодуса Срба у хрватској војној операцији "Олуја". ​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.