Sign In

На Возући почињени стравични злочини над Србима

Објављено:

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да су на Возући почињени стравични злочини, који ће ући у историју страдања српског народа, и представљају оличење тежине живота на овом простору и суживота кога неко заговара.

"На подручју озренских села и Возуће прије рата било је двије трећине српског становништа, а сада су они `статистичка грешка`, јер је од 10. до 24. септембра протјерено становништво око 30 српских села, са 1.920 породица те 7.680 становника", навео је Савановић, који је данас у Стогу присуствовао обиљежавању 22 године од прогона и страдања српских породица са подручја Возуће, из долине ријеке Криваје и са јужног Озрена.

Савановић подсјећа да су посмртни остаци Срба премјештани у 11 масовних гробница са 140 тијела, а да је 1997. године, у присуству ОХР-а, у двије гробнице пронађено 21 тијело од чега 17 без главе.

Он је навео да је на Возући страдало 300 војника са овог подручја и 400 војника из Првог крајишког корпуса. Нестало је 379 војника од којих 122 нису идентификована, те 32 цивила од којих је 20 идентификовано.

Савановић је поручио да је Возућа примјер и поука младим нараштајима да се мора добро познавати историја крваве борбе српског народа за свој опстанак и останак.

Он је истакао да је Република Српска плаћена високом цијеном и жртвама и истакао да се она мора бранити јединством и одрицањем, те економским јачањем Српске.

Савановић је данас положио вијенац на Спомен-крст страдалим у порти цркве Светог Георгија.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се у периоду од 10. до 24. септембра 1995. године када је на њих кренула офанзива 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", уз подршку НАТО авијације.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.