Sign In

Министар Петар Ђокић: НСРС - најважнији стуб Српске

Објављено:

​Поводом 28 година од проглашења Скупштине српског народа БиХ, која је била претеча данашње Народне скупштине, министар енергетике и рударства Петар Ђокић је истакао да је она од оснивања била институција са највећим ауторитетом у српском народу, а посебно у почетној фази формирања и развоја Српске.

Народна скупштина је све ове године и деценије то и остала, иако се у поимању и начину на који обавља своју функцију током овог времена мијењала и пролазила кроз различите фазе. Било је разних врста утицаја на њен рад, али је веома важно да је за ових 28 година имала пресудан значај и доминантан утицај на живот Републике Српске, њено уређење, организацију, функционисање и остваривање политика које су пролазиле кроз Народну скупштину и биле претваране у бројне законе и друге акте", рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, Народна скупштина је истовремено била и најважнији стуб одбране интереса Српске и фактор утицаја у систему заштите и представљања тих интереса на мјестима на којима се доносе важне одлуке које имају везу са Републиком Српском и остваривањем њених циљева на другим мјестима као што су Предсједништво, Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

Народна скупштина је увијек имала снагу да препозна тренутак и да на адекватан начин дефинише став. Сви акти које је доносила имају изузетно велики значај као што је то и данас када доноси нова акта која усмјеравају политику Српске или начин дјеловања кроз друге институције у којима су њени представници", нагласио је министар Ђокић, који је био предсједник четвртог сазива Народне скупштине од 19. октобра 1998. до 16. децембра 2000. године.

Он је оцијенио да су сви сазиви Народне скупштине стабилно радили и успјели да креирају политике које су доприносиле развоју Српске.

Народна скупштина је током деценија рада давала најважнији утицај на развој Српске који је видљив на сваком мјесту јер се она у претходних 28 година константно развијала, почевши од институција, кадровских капацитета у институцијама до економије. Критичари који кажу да то није довољно и да није било развоја су у великој заблуди и говоре неистине", рекао је министар, наводећи да су грађене нове фабрике, инфраструктура, болнице, домови здравља, установе социјалне заштите, школе, вртићи.

Министар Ђокић је изразио очекивање да ће Народна скупштина и убудуће бити највећи ослонац за Републику Српску.

Она је најважније представничко тијело кроз које се презентују интереси грађана. Они излазећи на изборе повјеравају гласове онима за које сматрају да ће их на најбољи начин заступати у креирању политика које се дефинишу и потврђују кроз рад Народне скупштине. Сви сазиви Народне скупштине су дјеловали с тим циљем. Вјерујем да ће Народна скупштина и у будућности наставити да афирмише себе, али понајвише Српску и на одлучан начин штити интересе Републике Српске и српског народа, али и других народа чији представници сједе у парламенту", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да су се данас неке ствари помјериле из лежишта у којем су деценијама биле и да се у парламенту у неким ситуацијама чују тонови који изненађују и дјелују разочаравајуће.

„Да ли смо као Република заслужили да имамо такве појаве у парламенту? Ако говоримо о 28 година развоја парламентарног живота, било је за очекивати да се он унапређује кроз општу културу дијалога и допринос који сваки учесник у дијалогу треба да даје да би допринио афирмацији Народне скупштине и, на тај начин, Српске и њених функција које су јој Уставом повјерене", закључио је министар Ђокић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.