Sign In

Министар Ђокић са привредном делегацијом из Бјелорусије

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Бања Луци са привредном делегацијом из Бјелорусије и представницима бјелоруске компаније ГПО "Беленерго", коју је предводио генерални директор компаније ГПО "Беленерго" Евгениј Олегович Воронов.

На састанку је било ријечи о могућностима за сарадњу Републике Српске и Бјелорусије у области енергетике, нарочито у области хидроенергије и гаса.

Након састанка, у "Електропривреди Републике Српске" је потписан Протокол о сарадњи "Електропривреде Републике Српске" и бјелоруске компаније ГПО "Беленерго".

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је присуствовао потписивању протокола, рекао је да је отворена нова страница сарадње двије Електропривреде, истичући да се на овај начин развија први облик сарадње између Српске и Бјелорусије.

једна од најважнијих стубова развоја Републике Српске у наредном периоду, имајући у виду усвајање Стратегије развоја сектора енергетике до 2030. године", истакао је министар Ђокић.

Он је увјерен да ће се у наредном периоду десити активности које ће бити од обостране користи за Електропривреде Републике Српске и Бјелорусије.

"На овој начин стварамо услове да електроенергетска предузећа из Републике Српске која послују не само у систему` Електропривреде Републике Српске`, већ сам изван тог система, могу да да буду партнери са `Електропривредом Бјелорусије`", закључио је министар Ђокић.

"Протоколом је предвиђено формирање комитета о сарадњи, којим ћемо дефинисати будуће облике наше сарадње", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је увјерен да има могућности за значајну сарадњу две компаније, јер је реч о електропривреди Бјелорусије, а Републици Српској су потребна њихова знања и искуства у развоју енергетског сектора, јер је "Електропривреда Републике Српске" окосница привредног развоја Српск

е.

Разговарали смо о могућностима међусобне сарадње, или нисмо дефинисали о којим је конкретно проектима ријеч. Формираћемо Комитет - стручну комисију, испред` Електропривреде` и Владе Републике Српске, компаније ГПО `Беленерго` и Владе Бјелорусије, која ће на основу стручних анализа веома брзо предложити владама и менаџментима Електропривреда моделе и облике сарадње", појаснио је Ковачевић.

Он је изразио захвалност делегацији из Бјелорусије поводом посјете "Електропривреди Републике Српске", а министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу на посвећености развоју енергетског сектора у Српској.

Генерални директор бјелоруске компаније ГТ "Беленерго" Евгениј Олегович Воронов задовољан је потписивањем протокола о сарадњи са "Електропривредом Републике Српске" до кога је дошло захваљујући министру Ђокићу, истичући да је увјерен да ће сарадња бити на узајамну корист.

"У Бјелорусији постоји трговински простор за сва предузећа из Републике Српске која се баве производњом електроенергетске опреме, да могу да учествовати на тендерима у нашој земљи", истакао је Воронов.

Он је рекао да је сарадња Бјелорусије са Републиком Српском могућа у свим сегментима енергетског сектора у складу са стратегијом развоја енергетског сектора Републике Српске до 2030. године, односно у изградњи, ремонту постројења, пројектовању и обуци запослених.

Он је напоменуо да је Бјелорусија у последњих пет година стекла огромно искуство у области модернизације енергетског система и да су њихова предузећа на територији земаља бившег Совјетског Савеза постигла највеће резултате у области енергетске ефикасности - најниже трошкове у производњи електричне енергије, топлотне енергије и горива.
"Током посљедњих 10 година замијенили смо око 25 одсто инсталисаних енергетских капацитета у Бјелорусији и пустили смо у рад веома ефикасна постројења и објекеи који користе гасну енергију код којих је коефицијент корисног дејства на нивоу 57 одсто", додао је Воронов.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.