Sign In

Министар Петар Ђокић боравио у посјети РиТЕ Угљевик

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас РиТЕ Угљевик и са руководством овог привредног друштва разговарао о актуелним питањима везаним за његово пословање. Том приликом, министар Петар Ђокић је обишао и погоне рудника и термоелектране.

Министар Ђокић је истакао да је пројекат одсумпоравања који се финансира кредитним средствима Владе Јапана највећим дијелом приведен крају.

„То је највећа инвестиција у овом дијелу Републике Српске у посљедњих 30 и више година, а процес одсумпоравања је био највећи и најсложенији проблем са којим се Термоелектрана суочавала и овим погоном је њен радни вијек продужен најмање до 2035. године, што доприноси и побољшању квалитета живота становништа овог краја”, рекао је министар Ђокић.

Министар је подсјетио да је вриједност пројекта 160 милиона КМ и да ће ту финансијску обавезу извршавати Влада Републике Српске и РиТЕ Угљевик.

„Овим смо показали и да смо веома одговорна Република према питањима заштите човјекове околине, чему је посвећен цијели свијет“, додао је министар Ђокић.

Извођачи радова и косултанти који воде послове одсумпоравања информисали су министра енергетике и рударства да је до сада у физичком смислу завршено 93 одсто радова, али да је најважнији дио посла у вези са опремом у техничком смислу скоро потпуно завршен.

Министар Ђокић је најавио да ће погон за одсумпоравање бити пуштен у пробни рад у новембру, како је предвиђено уговором и динамичким планом, а све активности требало би да буду завршене најкасније у марту наредне године.

„Завршетком овог пројекта побољшаће се пословање Електропривреде Републике Српске у цјелини, а РиТЕ Угљевик пословаће још боље у наредном периоду”, оцијенио је министар.

На састанку са руководством предузећа било је ријечи и о питањима које оптерећују њихов рад, као што је цијена електричне енергије и сви трошкови које они имају у процесу производње.

„У овом тренутку су реално већи трошкови, него што је то цијена коштања и зато су поднијели захтјев за нови тарифни поступак, а надам се да ће Регулаторна комисија имати разумијевање за њихове аргументе“, рекао је министар.

Он је указао и да ће предузећу требати додатна средства када почне отплата кредита за овај велики пројекат.

„Покренули смо активности у том смјеру и у наредних мјесец, два од финансијског партнера за овај пројекат, а то је јапанска Влада која је одобрила кредит, тражићемо разумијевања за репрограм док предузеће не профункционише и не изврши се додатна финансијска консолидација Елекропривреде Републике Српске и РиТЕ Угљевик“, најавио је министар Ђокић.

Он је закључио да и у овом пројекту Влада Републике Српске и Министарство енергетике и рударства показују висок степен одговорности и посвећености да се проблеми рјешавају како би РиТЕ Угљевик наставио несметан рад.

Вршилац дужности директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да су на састанку који је био конструктиван упознали министра Ђокића о активностима и пословним резултатима предузећа у првој половини године.

„Остварили смо производњу струје која је 34 одсто на нивоу Електропривреде Републике Српске и испунили план са 95 одсто”, навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, трошкови предузећа ће због одсумпоравања и враћања кредита бити повећани за 23 милиона марака годишње.

Пројект менаџер на изградњи постројења одсумпоравања димних гасова Златко Маловић рекао је да ће путем овог пројекта бити испоштоване европске директиве које регулишу област заштите квалитета ваздуха.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.