Sign In

Министар Петар Ђокић на "Јахорина економском форуму 2019"

Објављено:

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић учествовао је данас на „Јахорина економском форуму 2019“, који се ове године одржава на тему „Економија новог доба – иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја“.

Министар Ђокић је учествовао у раду панела на тему „Актуелни трендови у енергетском сектору“. Обраћајући се учесницима конференције и панелистима, министар Ђокић је истакао сљедеће:


„Стратегијом развоја енергетике до 2035. године смо дефинисали развојне планове у сектору енергетике, који обухватају и озбиљне реформе које морају да захвате овај сектор, и транзицију која је дио једног глобалног процеса. Република Српска се кроз Стратегију опредијелила да питање развоја енергетског сектора, који прије свега укључује развој нових енергетских капацитета и изградњу нових енергетских објеката, ставимо у фокус као свој најважнији приоритет на коме ћемо базирати економски раст и развој Републике Српске у наредним годинама.

Оно што треба имати у виду да бисмо остварили циљеве о којима говоримо, а који су уско повезани са оним што је и тема овог економског форума а то је улазак у један неискориштени и недовољно развијени свијет примјене нових технологија, заснованих на ИТ технологијама. То је оно што овом простору недостаје, гдЈе ми имамо недовољно развијену свијест о томе колико је неопходно стечена знања примјенити на наше услове. Стога се морамо озбиљно посветити промјени свијести у намјери да дођемо у позицију да можемо реализовати циљеве које смо дефинисали Стратегијом.

Тенденција је да је свијет схватио један проблем који је сам изазвао. Њега су изазвале развијене земље, а то је да су наступиле веома велике глобалне климатске промјене, а то су велике воде и велике суше, нанијеле су огромне материјалне штете непроцјењивих вриједности. Данас је свијет окренут томе да покуша да надокнади те огромне штете које трпи великом промјеном, великом енергетском транзицијом, која је данас постала општа тема. Ми смо некако били издвојени из те приче, зато што смо напросто чекали или нисмо били довољно храбри да се у то упустимо. Крајње је вријеме да то озбиљно схватимо. Морамо имати у виду да ми тај процес нећемо моћи избјећи. Он ће бити изазован, доносиће огромне захтјеве, доносиће потребу прилагођавања великим промјенама које ће и у финансијском смислу бити захтјевне за Републику Српску, као једну малу државу. Тога морамо бити свјесни.

Зато тема овог форума иницира преко потребну промјену свијести о свим развојним питањима, па и о овом питању развоја енергетике. Ја сматрам да ми морамо изнад свих политичких интереса које често имамо, поставити оне друге, а то су патриотски интереси, који нису засновани на национализму било којег типа, него на чињењу онога што ће бити најкорисније за народ и Републику у којој живимо.

У овом смислу, ја чврсто вјерујем да Република Српска може остварити развојне циљеве у наредних десет година и да се томе треба посветити. Наравно, носилац свих тих активности не може бити само Електропривреда, она је само најважнији стуб. Кроз пословање Електропривреде ће јачати сама Република Српска. Међутим, морамо бити отворени и за друге инвеститоре и морамо послати јасну поруку да смо спремни да омогућимо инвестирање у енергетски сектор онима који налазе свој интерес да инвестирају овде. У тој интеракцији лежи будућност и сигурност за остварење развојних циљева, који су, по мом мишљењу, оствариви. Наравно, веома себична Европа поставља циљеве на свој начин и ти циљеви су веома често финансијски веома захтјевни. Када Европа пред нас поставља такве циљеве, ми морамо да имамо адекватне одговоре. Не можемо ништа добити супротстављањем, али можемо дјеловати да бисмо добили и њих као активног учесника у процесима енергетске транзиције, који ће постати партнери у остварењу наших циљева. Морамо разумјети шта се овде мора десити. Све се више говори о обновљивим изворима енергије, све се више занемарују фосилни извори енергије, угаљ, нафта, па и гас и Европа се у том смислу много мијења. Обим енергије који ће требати ће бити за 80% већи до 2050. године него што је данас, а говори се о томе и да треба пратити уштеде. Уштеде имају један други смисао и треба на томе радити. Реално је да се у тој великој транзицији, која је почела у свијету, нађемо и ми као партнери који кроз њу морају проћи. Зато морамо јачати свјест и код доносиоца одлука, као и оних којих се те одлуке тичу. Управо тема овог форума нас освјешћује до нивоа да закључимо да прошлост морамо ставити иза леђа колико год било тешко, морамо препознати шта је будућност и које су наше обавезе у тој будућности и да учинимо све што може бити корисно за квалитетан живот наших грађана.

Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године су планиране инвестиције у износу од 5,5 милијарди еура. До сада је, укључујући ТЕ Станари и 17 завршених малих хидроелектрана, уложено негдје око 3 милијарде КМ. То је од великог значаја за нас и искуства која већ имамо су веома значајна за период који слиједи.

Оно што је кључна претпоставка за реализацију енергетских пројеката јесте то да Република Српска има квалитетну институционалну стабилност, што је веома важно, јер институције Републике морају да стану иза ових пројеката одређеним обликом гаранција и подршке. Политика која већ дужи период ужива повјерење грађана је уједно и највећи фактор сигурности. Та врста подршке је потребна да бисмо дошли у позицију да то све можемо реализовати.

Ми смо се претходних година са свима са којима смо ступали у партнерске односе као Република, било да говоримо о пројектима у области енергетике или саобраћаја, гдје смо имали највеће инвестиције у претходних десетак година, било о другим областима, показали као озбиљан партнер који је у стању да води и најсложеније преговоре, да преузима обавезе и да их извршава. За нас је најважније да то можемо учинити. Предсједник Владе је у свом Експозеу навео област енергетике као приоритетно подручје за развој и раст Републике Српске.

Оно што ће бити проблем су они утицаји који ће покушати да зауставе Републику Српску и њен развој. Постоје страхови да би ми на овај начин могли да постанемо још више независни унутар Босне и Херцеговине, и они могу да буду проблем уколико нам буду оспоравали пројекте, јер се неки пројекти морају реализовати заједно са институцијама Босне и Херцеговине, посебно када говоримо о заједничким ријекама.

Општи интерес је комуникација, сарадња и дијалог. Ако Република Српска има потенцијал, има га и Федерација БиХ, чак и више од нас у појединим подручјима.

Дијалог је највећа могућа развојна шанса, он је парадигма живота на овим просторима. Уз то иде професионализам, који неће бити мјерен политичким бојама, већ интересом који је изнад сваког другог интереса, а то је да омогућимо људима да живе боље и да земља буде напредна и развијена“.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.