Sign In

Министар Петар Ђокић присуствоваo потписивању Уговора о уређењу имовинско – правних односа, статусно – правних питања и улагања у Акционарско друштво за увоз, снабдијевање и транспорт природног гаса „Гас промет" Источно Сарајево – Палe

Објављено:

Министар  енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић присуствоваo je данас у Бања Луци потписивању Уговора о уређењу имовинско – правних односа, статусно – правних питања и улагања у Акционарско друштво за увоз, снабдијевање и транспорт природног гаса „Гас промет" Источно Сарајево – Пале.

 

Уговор су потписали генерални директор ЈП „Србијагас" Душан Бајатовић, генерални директор „Гас промет" Источно Сарајево – Пале Миломир Драганић и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић.

 

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

 

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је том приликом истакао да "Србијагас" потписивањем уговора постаје већински власник акција "Гас промета" Источно Сарајево-Пале са 39,14 одсто, Акцијски фонд Републике Српске имаће 26 одсто, Пензиони резервни фонд 10 одсто, Фонд за реституцију пет одсто, а остали фондови 18,29 одсто акције.

 

Министар Ђокић је нагласио да предузеће `Гас промет` сада може да правно наступа на потпуно другачији начин и да га више нико не може оспорити, па ни `БХ гас 'који је до сада оспоравао правни статус Гас промета и стварао изузетне проблеме". Поред тога, министар Ђокић је рекао да регулисање односа "Србијагаса" и "Гас промета" траје од 2002. године.

 

Према његовим ријечима, Република Српска ће наставити реализацију пројеката у области гаса.

 

"На посљедњој заједничкој сједници владе Српске и Србије актуелизовали смо питање развоја гасне мреже и изградњу гасне инфраструктуре кроз Српску након што је деблокиран процес изградње гасовода` Турски ток` ", додао је министар Ђокић и напоменуо да је" Србијагас "спреман да учествује у реализацији пројеката у Републици Српској.

 

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић нагласио је да потписивањем уговора ријешени имовинско-правни односи два предузећа.

 

Он је нагласио да је ово питање било приоритет у раду ресорних министарстава и додао да ће Србија подржати развој гасног система у Републици Српској, јер је за развој привреде.

 

Гас постаје кључни енергент за развој економије, а заједнички морамо искористити потенцијалне ријеке Дрине и градити хидроцентрале", истакао је Антић и додао да ће Србија и Српска разговарати о свим елементима за градњу гасне инфаструктуре.

 

Генерални директор „Гас промет“ Источно Сарајево- Пале Миломир Драганић је изразио задовољство што је уговор потписан и навео да је "Гас промет" добио много власничким повезивањем са "Србијагасом", који сада легално улази на тржиште Републике Српске и БиХ.

 

Генерални директор ЈП „Србијагас“ Дужан Бајтовоћ је рекао да је реализација пројеката у области гаса приоритет и да би од почетка градње за нешто више од три године могла бити успостављена крак гасовода од Београда према Српској. Он је напоменуо да се о свему разговора и са компанијама из Федерације БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.