Sign In

Министар Петар Ђокић разговарао са проф.др Хозеом Мануел Пагес Мадригалом

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у свом кабинету са проф. др Хозеом Мануел Пагес Мадригалом /José Manuel Pagés Madrigal/, сарадником Економског института Универзитета у Источном Сарајеву на истраживачким пројектима у области енергетике.

Током састанка је разговарано о могућности сарадње у области реализације инфраструктурних енергетских пројеката, са акцентом на област обновљивих извора енергије.

Министар Петар Ђокић је упознао проф. др Мадригала са развојним пројектима планираним енергетском стратегијом и плановима Републике Српске до 2035. године, истакавши да је област енергетике дефинисана као најважније стратешко инвестиционо подручје Републике Српске и да као таква може бити покретач, носилац и стуб цјелокупног привредног развоја Републике Српске у наредним годинама.

Он је додао да је Република Српска снажно оријентисана ка реализацији пројеката у области обновљивих извора енергије и да је план да се у наредних десет година реализују пројекти укупне инсталисане снаге око 1000 мегавата.

Проф. др Хозе Мануел Пагес Мадригал је рекао да је један од могућих начина сарадње реализација пилот-пројеката примјенoм интегрисаног и интедисциплинарног приступа, којим би се обухватили сви аспекти реализације пројекта. Такође је подсјетио на расположивост ИПА фондова, који су један од начина обезбјеђења недостајућих финансијских средстава.

Састанку је присуствовао и Спасоје Тушевљак, директор Економског института Универзитета у Источном Сарајеву.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.